Zenetörténeti jelentőségű koncerttel készül a Müpa

A világhírű magyar zeneszerző-karmestert, Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából szerzői esttel köszönti a Pannon Filharmonikusok március 8-án 19.30-kor a Müpa hangversenytermében.

Életpályájának különlegessége, hogy számos műfajban jelentőset alkotott, szinte folyamatosan műsoron van valamelyik színpadi műve a világ egy pontján. Műveltsége és stílusa egyaránt egyesítő és szerteágazó, melyet a koncert műsorválasztása is sejtet, hiszen angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást. A közönség tehát három Eötvös-művet hallhat, köztük az Alle vittime senza nome című darabot, melynek hazai bemutatója a budapesti koncert előtti este lesz a Kodály Központban, ugyancsak Eötvös Péter és a Pannon Filharmonikusok előadásában.

Korunk egyik legismertebb zeneszerzője Eötvös Péter, Európa legkiválóbb zenekarai és operaházai rendelnek tőle új műveket.  Rendszeres vendége a világ legnagyobb fesztiváljainak, hangszeres műveit és operáit világszerte játsszák, így szinte magától értetődő, hogy a Föld számos pontján koncertekkel tisztelegnek a művész 75. születésnapja előtt. A Pannon Filharmonikusok mellett olyan zenekarok tűzték műsorra Eötvös darabjait ebben az évadban, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, a Concertgebouw Zenekar, a Gothenburg Szimfonikus Zenekar, az Orchestre de Paris, a Londoni Filharmonikus Zenekar vagy a Flamand Királyi Filharmonikus Zenekar.

Az Eötvös 75 koncert műsora:

2019. március 8-a, péntek, 19:30, MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Eötvös Péter: The Gliding of the Eagle in the Skies
Eötvös Péter: Alle vittime senza nome
Eötvös Péter: Halleluja – Oratorium balbulum

Közreműködik:
Iris Vermillion – mezzo

Eric Stoklossa – tenor
Mácsai Pál – narrátor

Magyar Rádió Énekkara (karig.: Pad Zoltán)

Fazekas Gergely – konferáló
Vezényel: Eötvös Péter