5 dráma, amit bármikor szívesen újraolvasnánk

Bár imádunk olvasni, és sokat bújjuk a könyveket, a drámákra sajnos nem fordítunk elég figyelmet. Ezen szeretnénk most változtatni: 5 olyan drámát gyűjtöttünk össze, melyeket régebben már olvasunk, de bármikor újra a kezünkbe vennénk és melegen ajánljuk, hogy ti is vegyétek fel őket az olvasási listátokra.

Tennessee Williams: Vágy villamosa

Tennesse Williams az amerikai dráma egyik legegyedibb alakja. Műveiben mindig nagy szerepet kap a szenvedély és az elfojtott érzelmek, melyek sosem a megfelelő módon törnek elő a szereplőkből. A Vágy villamosa Williams egyik leghíresebb műve, mely a színházat is meghódította. A ’40-es évek New Orleansében játszódó darab főszereplője egy megtört díva, Blanche DuBois, aki képtelen szembe nézni jelenjével és az idő múlásával, ezért áttetsző hazugságokba burkolózik.

Arthur Miller: Az ügyvéd halála

Egy dráma nemcsak az érzelmekre tud hatni: olykor nagyon komoly társadalomkritikát fogalmaznak meg. Erre példa Arthur Miller: Az ügyvéd halála című drámája, mely az amerikai „self-made man” mítoszával számol le. A drámából kiderül, a vak szerencse sokszor messziről elkerüli azokat, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá, és van, hogy a tehetség és a szorgalom nem elég a boldoguláshoz.

blank

Henrik Ibsen: A vadkacsa

Bár a norvég drámaíró leghíresebb műve a Nóra, mi mégis A vadkacsát írtuk fel a listánkra. Elsősorban azért, hogy ez a talán kevésbé ismert dráma is szerephez juthasson, mivel nagyon is megérdemli a figyelmet. A mű érdekes kérdéseket boncolhat. Mennyire szelídíthető meg egy állat? És egy ember? A jótettünkkel segítünk, vagy inkább megalázzuk a másikat? Hogyan lehet megszelídíteni vad érzelmeinket?

blank

Örkény István: Glória

A  Glória egy húszas évei közepén járó nővérről szól, aki gyermekkora óta zárdában élt, amíg azt egy törvény miatt 1948-ban fel nem oszlatták. Miután Glória elhagyja eddigi otthonát, visszaköltözik az édesanyjához és megpróbálja megtalálni a helyét a nagyvilágban, ami korántsem megy neki annyira könnyen. Vajon hogyan tud beilleszkedni a társadalomba egy olyan személy, aki sosem volt teljes mértékben a tagja? Mi változik gyorsabban: mi vagy a körülöttünk lévő világ?

blank

Madách Imre: Az ember tragédiája

Mi sem bizonyítja jobban Madách művének örök érvényűségét, mint az, hogy rengeteg feldolgozást megélt a dráma. Az ember tragédiája tizenötféleképpen mutatja be a teremtéstörténet, különböző korokban, különböző díszletben. Egy azonban az összes színben közös: Ádámnak és Évának sosincs könnyű dolga. Hogy mi a végtelennek tűnő küzdés értelme? A dráma elhíresült utolsó mondatából kiderül.

blank

Sokszor a szerzők élete is legalább annyira izgalmas, mint a műveik szereplőinek sorsa. Ha te is kíváncsi vagy tragikus sorsú költőink, íróink izgalmas történetére, ne maradj le a következő Funzine Talksról.

A részletekért kattints IDE.

blank