A harmadik FACT a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

2019. január 31. és február 3. között harmadik alkalommal rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztivált.

Az európai művészeti egyetemek fesztiváljainak sorában a budapesti FACT különlegessége a két nagy művészeti ág, a film és a színház együttes bemutatkozása valamint a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáinak megjelenése.

A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy megismerjék egymás munkáit, a nagyközönség előtt bemutassák vizsgafilmjeiket és -előadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt és hosszútávú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.

A 2019-es fesztiválon négy külföldi és a két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. Meghívást kaptak a prágai, a belgrádi, a giesseni, a versció-i és a kaposvári színművészeti egyetem produkciói, a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem három előadással képviselteti magát.

Tovább gazdagodik a filmes kínálat, a dokumentum- és kisjátékfilm vetítés mellett a televíziós műsorkészítők munkáit külön program keretében mutatják be. Műsorra kerül többek között Szentpéteri Áron Cannes-i filmfesztivált megjárt Láthatatlanul című munkája, a Diák Oscar jelölt Ostrom, Kovács István rendezése és Kis Hajni Last call című alkotása.

Az SZFE Látványtervező MA szakos hallgatói mellett közös kiállításon láthatóak a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar növendékeinek alkotásai.

blank

Idén első alkalommal kerül sor az úgynevezett OFF program keretében olyan nemzetközi workshopokra, amit az SZFE hallgatói szerveznek. Valamennyi résztvevő ország színész vagy rendező szakos növendékei tartanak foglalkozást, a négy nap során kilenc különböző tematikájú műhelymunka valósul meg, így lesznek többek között bábos, tévés, színházi és táncos projektek.

„A FACT fesztivál azon túl, hogy bemutatja a színházi élet legfiatalabbjait, akiknek egy része alkotja majd a következő színházi generációt, új tendenciákat, gondolkodásbeli hasonlóságokat is felmutat a sokszínűségben.” (Puskás Pani, revizor online)

További infókért kattints ide.