Nehéz sorsú íróink, költőink nagysága talán éppen az őket ért tragédiákban rejlik? – Februári Funzine TALKS-on róluk beszélgetünk

A februári Funzine TALKS-on nehéz sorsú íróink és költőink életéről, szerelmeiről beszélgetünk. Milyen szerencsétlenségek érték őket, és milyen függőségektől nem tudtak szabadulni? Nagyságuk talán éppen az őket ért tragédiákban rejlett?

Radnóti Miklós két halott mellől jött a világra: születésekor édesanyja és ikertestvére is meghalt. Ez a súlyos csapás később is megmérgezte életét.

Örkény István a második világháborúban munkaszolgálatos volt a Don-kanyarnál, majd hadifogságba esett, és csak 1946-ban térhetett haza. “Sokszor tűnődtem: vajon meddig remél az ember? Most már tudom: az utolsó pillanatig.”

Kosztolányi Dezső: „Ne ámulj e kokainistán. Gondolkozz az okain is tán – s megérted.”

Csáth Géza 1910. április 10-én, hajnali fél hatkor használt először morfiumot, amire ettől kezdve tudatosan rászokott, mert érdekelte annak tudatmódosító hatása. 1919-ben már a bajai elmeosztályon ápolták. Miután megszökött, lelőtte feleségét, és öngyilkosságot próbált meg elkövetni.

József Attilával kegyetlen volt az élet. Félárva gyermekkora tele volt lemondással, brutalitással, felnőttként szembesült a meg nem értéssel és öngyilkossága (tragikus balesete) körül is számos ellentmondás van.

Ady Endre szeretője holt gyermeket szült, vágyaihoz nemegyszer impotencia is párosult, szerelmi élete pedig legendás volt. Élete során a nők, a vérbaj, az alkohol, a nikotin, a morfium és a vég nélküli mulatozások örvénye szippantotta magába.

Az est vendégei:
Mácsai Pál (rendező, színművész, az Örkény Színház igazgatója)
Ferencz Győző (József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, műfordító)
Dr. Szemelyácz János (pszichiáter, addiktológus, pszicho terapeuta)

Jegyet ide kattintva tudtok vásárolni.

Mácsai Pál
A kerekasztal-beszélgetést Krajnyik Cinti, a Funzine főszerkesztője moderálja.

KAPUNYITÁS: 18:30
A BESZÉLGETÉS KEZDETE: 19:30
A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Várunk titeket a Funzine TALKS csoportunkban is!
Ha bármi kérdésetek lenne, bátran keressetek minket az eloadas@funzine.hu címen!

Az eseményen kép- és videofelvétel készül. A jegyvásárlással mindenki hozzájárul annak elkészítéséhez.