Ne maradj otthon a hideg miatt! – Hétvégi programajánló

Ebben a hideg, havazós időben talán csak akkor kívánkozol ki, ha hócsatázni akarsz, mi azonban mutatunk néhány remek programot, amiért érdemes kimozdulnod otthonról a hétvégén. A kulturális programoktól egészen a bulikig most is minden jót megtalálsz a hétvégi programajánlónkban. 

Csütörtök – január 10.

Educatio Kiállítás 2019 – Hungexpo – szombatig

Közel 200 kiállító és 50.000 látogató. Hazai és külföldi felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, szakképzések, duális képzések és a legújabb oktatási fejlesztések egy helyen. Immár 19. alkalommal, 3 napon keresztül várja a látogatókat az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás: a középiskolás diákokat, mesterképzést kereső hallgatókat, szülőket, pedagógusokat, intézményvezetőket és -fenntartókat.

Veszett határ I Szilágyi Teréz és Kovács Lola kiállítása – Fuga – 18:00

„Op art, pop art, realizmus, impresszionista reflex, szürrealizmus, ready-made, geometrikus absztrakt, a mozgás feltételezése, a vetítés védelme – mindez egyszerre jelenik meg Szilágyi Teréz képein. (…) Mintha nem is képek lennének, hanem kijelentések, mintha egy mondatot újra és újra megfogalmaznának és állandóan bővítenének, hogy értelme cirkalmasan kacskaringózzon minden lehetséges és minden elképzelhetetlen irányba, hogy aztán módszeresen csökkentsük, felszámoljuk a kanyarokat, a felesleges kitérőket, hogy egy rövid, mindent magába záró tőmondatot kapjunk. ” (Tolvaly Ernő)

Bergman 100 vetítés – Három Holló – 19:00

Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások: a Hetedik pecsét után A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként számon tartott Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni e mágikus év és Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó.

blank

Ég és nő között – Bemutató – Mozsár Műhely – 19:30

„A nő is, a férfi is menjen csak a maga útján, hogy aztán újra találkozhassanak. És annyiszor találkozzanak, ahány csillag van felettük az égen. Keressék egymást a csendben, és veszítsék szem elől egymást a tömegben. Hajtsa őket a vágy, hogy újra és újra egyesüljenek, és így teljesítsék be emberi küldetésüket.”

blank

ULTRA 90’S 00’S DISCO – Tütü Budapest – 22:00

Egy neo-trashy kozmopolitan elhajlás a 90-es, 2000-es évek roppanós éjszakai reality-jébe. Lila nyögések, bordó simulások, neon lázálmok és pink párducok. Nyomd a falhoz a sötétségét, csókold le róla az évtizedeket, és öleld forró, gejl kéjjel.

blank

Péntek – január 11.

Fordítsunk! – Melyik nyelvben lakik a komtúr? – 17:00

Giorgio Pressburgerről, a magyar származású, olaszul író íróról, rendezőről, fordítóról és a többnyelvű kulturális közeg hatásairól beszélget Lukácsi Margit, Mariarosaria Sciglitano és Barna Imre műfordító, és aki kérdezi őket: Kőrössi P. József. A belépés díjtalan.

blank

A mai tizenévesek igazi arca – Keleti Károly utca 8. – 18:00

A mai tizenévesek a történelem során először szocializálódtak teljesen az internettel, az okostelefonnal és ezt le sem tagadhatná többségük. Emiatt (is) létezik irányukba egy társadalmi előítélet, hogy a gondolkodásuk felszínes, figyelmetlenek, lusták. Ez azonban nem mindenkire igaz, sőt létezik egy szűk réteg, akik megcáfolják ezeket a sztereotípiákat. Két rendkívül érett gondolkodású és tehetséges fiú tart nekünk előadást, ezenfelül a jelenlévők választ kapnak több kérdésre is a mai fiatalokkal kapcsolatban.

blank

Freak Fusion: fightinGravity – Trafó House – 20:00

A cirkuszi artista élete a gravitáció megszelídítéséről szól. A zsonglőr eszközei előbb- utóbb leesnek, bármennyit is gyakorol, bármilyen ügyes technikákat is eszel ki. A kötéltáncos és a levegőakrobata is vissza kell, hogy térjen a földre, nem maradhat a levegőben mert a gravitáció mindig visszahívja. A cirkusz segítségével lehetetlen helyzetek, illetve azok illúziói jelennek meg szemünk láttára. Milyen lehet egy nem megszokott irányban ható gravitáció? Vagy fejjel lefelé élni az életet? Hogyan lehet a szó szoros értelmében a falra mászni?

blank

In Memoriam DAVID BOWIE | Heroes 1972-1996 Post-Punk New Wave – Zeg Zug – 22:00

A tavalyi telt házas David Bowie emlékest után, ismét szerveztek egy eseményt Bowie emlékére. A partin most más koncepció lesz, mint 2018-ban, de ugyanaz a meghatározó élmény várható.

blank

Szombat – január 12.

Menjek vagy maradjak? – Feldmár Intézet – 9:00

Van úgy, hogy maradni is nehéz, menni sem könnyű. Párkapcsolat, család, munkahely, otthon, ország. Ha mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ha nincs egyértelműen jó megoldás, akkor hezitálunk, toporgunk, tipródunk, szenvedünk a dilemmás helyzetben. A holtpontról való elmozdulásban segíthet, ha valakivel, akinek csak az a fontos, hogy Neked jó legyen, beszélgetni tudsz.

blank

Nulladik óra – Bem Mozi – 17:00

Egy hideg szombat reggel öt diák tölti büntetését az előkelő középiskola könyvtárában: a jó sportoló, a punk, az úrilány, a családi gondokkal küszködő tolvaj és az iskola esze, a csodagyerek. A nap folyamán ez az öt, szinte idegen ember ráébred arra, hogy sokkal több bennük a közös, mint azt valaha is álmodták. Alaposan megismerik egymás összes problémáját, de ami a legfontosabb, nagyon sokat tanulnak saját magukról.

blank

Mr. Sloane szórakozik – Jurányi Produkciós Ház – 19:00

Egy szép napon a negyvenes éveiben járó, apjával élő Kath egy húsz év körüli fiúval tér haza. Anyai ösztöneitől és szerelemvágyától hajtva befogadja házukba a vonzó árvát, aki hamarosan a nő bátyját, Edet is ujjai köré csavarja. Apjuk, Kemp kezdettől gyanakodva szemléli a jövevényt: felismerni véli benne volt főnöke gyilkosát. S miközben a testvérek egyre elkeseredettebb küzdelmet folytatnak a fiú kegyeiért, és a múlt elhallgatott, szőnyeg alá söpört bűnei, titkai is felszínre kerülnek, megállíthatatlanul száguldunk a „brutális” végkifejlet felé.

blank

Depeche Mode >1981< PARTY – Living Room – 22:00

„Ne legyen má’ minden buli egyforma” címszóval elkezdik áttekinteni kedvenc zenekarunk életművét ismét.
Ez annyit jelent, hogy persze a buliban mindenféle Depeche Mode számot játszanak- mint eddig is tettük, de minden buliban lesz egy kiemelt év, amit kicsit jobban megnyomunk. Az első buliban tehát 1981 lesz az, ahova visszarepülünk. Vagyis az 1981-es Depeche Mode számok tuti le fognak menni, sőt a korszak és a megelőző időszak nagy slágereiből is válogatunk. Tehát azokra a zenékre fogunk bulizni, amikre 1981-ben buliztak a fiatalok egy Depeche Mode buliban (ha lett volna).

blank

Antonia Vai & Nunki Bay Starship – Akvárium Klub – 19:30

A svéd-magyar enekesnö és dalszerzö évek óta színes tagja a hazai zenei életnek, de eddigi aktivitásához képest is feltűnően mozgalmas évet zár idén együtt a zenekarával. Cseh, Lengyel, koreai és Japán turnék, a Nagyszínpad verseny döntője és nem utolsó sorban egy teltházas MÜPA koncert van a háta mögött. A Nunki Bay Starship egy budapesti soul-hop örömkvartett. 2017 tavaszán debütált a zenekar első kislemezével, melynek húzó száma az Icarus volt, amit egy roppant intim koncerten mutattak be.

blank

Vasárnap – január 13.

Száll a kakukk fészkére – Újpesti Rendezvénytér – 19:00

McMurphy, a zabolázhatatlan elítélt elmezavart szimulálva a börtönből átköltözik az elmegyógyintézetbe, hogy rabságát egy fokkal kíméletesebb körülmények között tölthesse le. Nem számít rá, hogy Ratched főnővér személyében rafináltabb zsarnokkal kerül össze, mint eddigi életében bárhol, bármikor. Nem marad más számára, mint a humor, hogy felvegye a harcot az elfogadhatatlanul, de olajozottan működő embergyár ellen. Meg kell találnia az emberi kapcsolatot a módszeresen elembertelenített ápoltakkal. Talán akkor sikerülhet.

blank

Hogyan szelidítettem villamost? – monodráma gitárral – Óvóhely – 19:00

„Az alcím alapján ez a könyv nagyjából egy órányi kikapcsolódást jelenthetne, de mindenkit lebeszélnénk arról, hogy nekiüljön, és lendületből végigolvassa az egészet. Az itt található szövegek ugyanis szellemi tápláléknak ugyanúgy alkalmatlanok, ahogyan chillit sem eszik senki azért, hogy jóllakjon vele. Aki azonban hangulati fűszerként tekint
Gimpel Tomi írásaira, és ennek megfelelően finoman adagolva, ízlelgetve fogyasztja őket, örömmel fogja tapasztalni, hogy néhány értelmes gondolat is képes derűssé tenni egy napot.” – szól a könyv fülszövege. A többit élőben.

blank

Lev&Te – meghívott vendég: Molnár Áron – Momentán Társulat – 20:00

Molnár Levente egy merész kísérletben próbálja ki, hogy milyen, amikor két ember csak egymásra számíthat. Nem tudják, mit tesznek 5 perc múlva. De még 5 tizedmásodpercük sincs rá felkészülni, mert a színházi és az imprós világ élesben feszül egymásnak és olvad össze egy hosszúformátumú impróban. Itt nem a sztori a lényeg. Az a fontos, hogy a két ember hogy viszonyul egymáshoz, hogyan segíti-támogatja-emeli-tartja a másikat. Ez az előadás egy találkozás két ember, két műfaj, két világ között. Végtelen a szabadság, ezáltal végtelen a kockázat és a bizalom.

blank