A kedvenc színházi előadásaink 2018-ban

Tavaly sem szűkölködtünk remek színházi produkciókban, zseniális színészi alakításokban, valamint elgondolkodtató monológokban és párbeszédekben. Íme, a kedvenceink!

Nemzeti Színház: Woyzeck

Bemutató: 2018. április 11.

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

Következő előadás: 2019. január 2. 19:30

A fiatal gondolkodókból álló Sztalker Csoport a magyar költészet napján vitte színre Georg Büchner drámáját a Nemzeti Színházban. Az előadás, ahogy az ifj. Vidnyánszky Attila-rendezések többsége, már az első percekben megragadja a nézők figyelmét, és az utolsókig nem ereszti. A „sztalkerek” (többek között Nagy Márk, Barta Ágnes, Fehér Tibor, Bordás Roland, Szabó Sebestyén László és Böröndi Bence) két órán keresztül, megállás nélkül szórakoztatják az egybegyűlteket fanyar humorral, groteszk poénokkal és megbotránkoztató – olykor táncra emlékeztető – mozdulatokkal, melyek mindegyike a 21. századi fiatalok útkeresésének reflexiója.

Fotó: Nemzeti Színház

Örkény Színház: Secondhand

Bemutató: 2018. szeptember 28.

Rendező: Bagossy László és Kovács D. Dániel, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező osztályának hallgatói

Következő előadás: 2019. január 5. 19:00

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő írásai alapján készült az Örkény Színház mozaikos szerkezetű előadása, amely a Szovjetunió utódállamaiban, hétköznapi emberekkel készített interjúkból merítkezik. Az Örkény Színház időről időre betekintést enged a munkafolyamatokba, így tavaly többek között a Secondhand főpróbájára is ellátogathattak az érdeklődők. Miután láttam a félkész előadást a maga szórakoztató és szerethető hibáival és hiányosságaival, újszerű élményt nyújtott a színpadra állított végleges verzió.

Fotó: Horváth Judit, Örkény Színház

Vígszínház: A diktátor

Bemutató: 2018. október 13.

Rendező: Eszenyi Enikő

Következő előadás: 2019. január 10. 19:00

Charlie Chaplin művének színpadi változatában ifj. Vidnyánszky Attila jóvoltából életre kel a legendás színész a maga ikonikus bajuszával, keménykalapjával, cipőjével és persze felejthetetlen mozdulataival. A Vígszínház előadása grandiózus színházi élmény: megelevenednek benne a koncentrációs táborok, a zsidók lakta gettónegyedek, Hitler irodája, sőt még Hitler és Mussolini (Király Dániel fergeteges alakításában) találkozásának is szemtanúi lehetünk.

blank
Fotó: Dömölky Dániel, Vígszínház

100 szóban a város

Előadja: Szilágyi Csenge és Nagy Dániel Viktor

Következő előadás: 2019. január 20. 19:30

2014-ben várták először a rövid, kiadatlan, budapesti történeteket a 100 szóban Budapest pályázat szervezői. Azóta minden évben szakmai zsűri válogatja ki a 100 legjobb történetet, amelyeket zsebkönyv formájában kiadnak, a top 12 írást kortárs művészek illusztrálják, a három nyertes pedig pénzjutalomban részesül. Szilágyi Csenge és Nagy Dániel Viktor egy páros standup keretében megszólaltatja az éppen aktuális történeteket: mesélnek, nevetnek, sírnak, énekelnek, zenélnek, a nézők pedig lesik minden szavukat.

Nagy Dániel Viktorral készült interjúnkat ITT olvashatjátok.

blank
Fotó: 100 szóban Budapest

Pintér Béla és Társulata, Katona József Színház: Ascher Tamás Háromszéken

Bemutató: 2017. december 17.

Rendező: Pintér Béla

Következő előadás: 2019. január 17. 19:00

Ugyan tavaly év végén mutatták be, mégis tekinthetjük 2018 egyik sikerdarabjának az Ascher Tamás Háromszéken című előadást. Pintér Bélának nagy rajongói vagyunk, és mindenki más is az lehet, aki szereti a fekete humort, a nehéz, húsba vágó témákat, és aki nem szégyell nevetni azon, amin egyébként talán sírnunk kellene. Jordán Adél és Keresztes Tamás hibátlan játéka teszi az év egyik legjobb rendezését az egyik kedvenc darabunkká 2018-ból.

blank
Fotó: Horváth Judit, Katona József Színház