Mindenmentes ételek a karácsonyi asztalra – Tippek és alternatívák

Az ételallergiák és különféle ételintoleranciák világszerte milliók életére vannak hatással, könnyen előfordulhat, hogy a te családodban, vagy baráti körödben is van érintett személy. Ha vendégül látnád őket az ünnepek alatt, de nem tudod, mit kínálhatsz nekik, lenti tippjeinkkel közelebb kerülhetsz a befutó ételek megtalálásához. Receptet bőven találsz az interneten, cikküket inspirációként ajánljuk.

Gluténmentes

Főétel: készíts pulykát mustáros-mézes glazúrral! A töltelékben kenyér helyett használj rizst vagy gluténmentes krutont, és spékeld meg sóval, borssal, vajjal, zellerrel, hagymával, tojással, zsályával. Köret: a parmezános bundában ropogósra sült burgonya tökéletesen passzol hozzá, elkészítéséhez fürdesd meg a feldarabolt krumplit sajtos polentában, majd forró olajban süsd ki. Légy óvatos, hiszen a sajt gluténmentes, azonban előfordulhat, hogy glutént tartalmazó termékekkel érintkezett ott, ahol előállították. Olvasd el gondosan a csomagolást! Desszert: liszt nélküli csokitortát ajánlunk, amihez édesítetlen kakaóporra, sótlan vajra, tejszínre, étcsokoládéra, tojásra, porcukorra, tejfölre és kristálycukorra lesz szükséged.

Tejtermékmentes

Főétel: a reszelt fehérrépából készült gnocchi egészséges vegán étel, amelyet burgonya, olíva olaj, fokhagyma, szerecsendió, kakukkfű, pirított dió, és élesztő hozzáadásával készíthetsz el. A dolgod csak annyi, hogy az összekevert alapanyagokból hengert formálsz és kisütöd. Nagyon finom! Desszert: dobj össze egy klasszikus ünnepi italt, készíts tojáslikőrt! Alig pár hozzávalót kell beszerezned, amelyek tojás (szétválasztva dolgozz vele), juharszirup, mandulatej, kókusztej, vanília kivonat és szerecsendió. Ördögien finom szezonális finomság, amivel leveheted a lábukról vendégeidet.

Paleo

Főétel: a töltött káposzta ugyan nem paleo étel, a tradicionális magyar fogást néhány lépésben könnyen átformálhatod. Rizs helyett használj karfiolrizst (pár perc alatt elkészíthető), a tejföl hiányát pedig pótold cukkinisajttal, ami főtt cukkiniből készül kókuszolaj, almaecet, citromlé, só, és a cocomas nevű csoda hozzáadásával. Bár az íze nem less olyan, mint amit a tejföltől várnál, íze remekül harmonizál a húséval. Desszert: a mézeskaláccsal egyetlen sütemény sem vetekedhet, ha karácsonyi édességekről van szó. (Összetevők: szilárd kókuszolaj, kókuszcukor, tojás, vanília kivonat, kókuszliszt, fahéj, gyömbér, kardamom, só, sütőpor, szegfűszeg.) Ha sütés után frissen tálalod, kókusztejjel az igazi!

blank

Tippjeidet te is megoszthatod velünk, segítsd te is az olvasókat, akik bevált receptekre vadásznak!

Fontos!

Mielőtt hozzákezdesz a főzőcskézéshez, bizonyosodj meg arról, hogy tiszta kést és vágódeszkát használsz, ne azt, amelyen a “nem mentes” hozzávalókkal dolgoztál. Továbbá mindig mondd el a vendégeidnek, miből készült az étel, amit készítettél!