A sikeres vizsgaidőszak aranyaszabályai

Aligha kell sokat magyaráznunk, sikeresen zárni egy-egy vizsgaidőszakot nem mindig egyszerű feladat, de ha odafigyelsz, stresszmentesen is átvészelheted. Íme, néhány jótanács hozzá!

Állíts fontossági sorrendet!

Tanácsos a vizsgák felvétele után előre eltervezni, mikor melyik tárgyból készülsz fel. Ha időben elkezded átvenni az anyagot, a barátaiddal közös programot, vagy egy-egy bulit is be tudsz iktatni a mindennapjaidba, így megmarad az egyensúly az életedben.

Találd meg a tanulóhelyed!

Nagyon fontos, hogy semmi ne zavarjon a koncentrációban, így mindenképpen ott tanulj, ahol senki és semmi nem zavar ebben. Sok hallgató az egyetemen, vagy a könyvtárakban kialakított tanulószobába vonul el felkészülni. Sorstársak között talán még a tanulás is jobban megy.

Zárd ki a közösségi médiát!

Manapság az egyik legnagyobb időrabló tevékenység a közösségi oldalak böngészése. Éppen ezért nem árt, ha ilyenkor kikapcsolod a telefonod (vagy legalább az internetet rajta), hiszen hátráltatja a koncentrációt.

Né éjszakázz!

A sikeres vizsgaidőszakhoz az is elengedhetetlen, hogy a napi 7-9 óra alvásra odafigyelj, hiszen így az elméd is sokkal jobban tud teljesíteni. Tartsd magad egy fix (lehetőleg éjfél előtti) lefekvési időponthoz, különben másnap kimerülten ébredhetsz, és a tanulás sem fog az ütemterv szerint haladni.

Mozogj egy kicsit!

Nos, nem biztos, hogy van erőd és kedved ahhoz, hogy még az edzésre is időt szánj a vizsgaidőszak alatt, pedig érdemes! A testmozgás nemcsak a sok üléstől elgémberedett végtagjaidat frissíti fel, de az agysejteket is élénkíti.

blank

Figyelj a megfelelő étkezésre!

A vizsgaidőszak alatt a hallgatók hajlamosak kihagyni egy-egy étkezést, vagy éppen csak elrágcsálni valamit, így viszont hamar kimerülnek és nincs erejük folyatni a tanulást – vagy épp ellenkezőleg, sokkal többet esznek, mit szoktak, ami pedig lelassítja az agyműködést. Nassoláskor válaszd az agyserkentő hatású diót, mandulát, vagy mogyorót, és ne feledkezz a folyadékbeviteltől sem.

Motiváld magad!

Találd ki, mivel jutalmazod meg magad, ha sikeresen zártad a vizsgaidőszakot! Szervezz programokat, vegyél magadnak koncertjegyet – találj ki bármit, amire örömmel gondolhatsz. Egy kis motiváció segít kitartani a keményebb napokon.

Szerző: Barna Borbála