Edd hőssé magad a Felelő Gasztrohős tippjeivel – RECEPTTEL

A jóllakottság sajnos sokak számára ismeretlen fogalom. Ma 821 millió ember éhezik a Földön. Erre szeretné felhívni a figyelmet az Élelmezési Világnappal a FAO. Pazaroljunk kevesebbet, együnk egészségesebben és fenntarthatóan, hogy egy éhezésmentes jövőt alakíthassunk ki, javasolja a szervezet.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány minden nap azért dolgozik, hogy megkönnyítsék a fenti teendőket a hétköznapokban. Adunk néhány egyszerű tippet, hogy Te is Gasztrohős lehess, aki az ebédjével nem csak a saját, de mások jövőjéért is tett valamit.

Az, hogy egészségesen kellene étkeznünk, mindig ott motoszkál a fejünkben, hiszen mindenhol az egészséges életvitel fontosságát hangsúlyozzák. A fenntarthatóság sajnos még nem ilyen népszerű téma, pedig a kettő könnyen összeköthető. Ha az adott évszak éppen szezonális, helyi finomságaiból készítünk ételt, máris tettünk a saját és Földünk egészségéért is, hiszen ezeket az alapanyagokat általában frissen, éretten szedik le a gazdák, ráadásul nem is kezelték annyi vegyszerrel, így az ökológiai lábnyomuk is kisebb.

Egy hiánypótló app

A Felelős Gasztrohős összegyűjtötte az ország piacait, bioboltjait és egy ingyenes applikációba tömörítették, valamint az éppen aktuális szezonális zöldség-, gyümölcslistát is hozzáadták. Amellett, hogy mindenféle finomságot vásárolsz, megismerkedhetsz rengeteg lelkes emberrel, akik szívesen mesélnek arról, hogyan vetették, ápolták azt a termést, ami a tányérodra kerül.

Környezettudatos spórolás

Csak az európai emberek elpazarolt ételéből 200 millióan tudnának még jól lakni. Ebből adódik is az első maradékmentő ötlet; tarts morzsapartyt, ha úgy érzed, te már nem bírsz a rengeteg étellel, vagy add oda egy rászorulónak. A környezettudatossággal spórolhatsz is; válaszd a közeli lejáratú termékeket, kérj fél adagot az étteremben, ha tudod, hogy úgysem fér beléd az egész. Ha pedig csak unod, hogy több napig ugyanazt kell enned, készíts a maradékból valami újat. Egy főzelékből szuper gyorsan lehet krémleves, krumplipüréből pogácsa, szikkadt kifliből mákosguba vagy máglyarakás.

A hasznos tippek után következzen egy igazán finom, ősz recept!

Tokmagos tészta

Hozzávalók:

  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db hagyma
  • 200 ml tejszín
  • 2 ek tökmagkrém
  • ízlés szerint só, bors
  • kb. 2 ek olaj
  • 250 g tészta (durumtésztával tojásmentes fogás lesz)

Elkészítés:

  1. A fokhagymát és a hagymát apróra, a sárgarépát vékony karikákra vágjuk. A tésztát feltesszük főni.
  2. A répát közepes lángon megsütjük az olajon. Amikor elkezd megbarnulni, az edény szélére húzzuk, és elkezdjük a hagymákkal dinsztelni az edény másik oldalán. Összekeverjük a hagymákkal a répát, lehúzzuk a tűzről.
  3. Egy lábasban összekeverjük a tejszínt a tökmagkrémmel, borsozzuk. Közepes lángon felmelegítjük, és hozzáadjuk a hagymás keveréket. Ízlés szerint sózzuk. Folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen le.
  4. A tejszínes krémet a kifőzött tésztára tesszük.