5 program, amit ne hagyj ki a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2019-ben április 5-től 22-ig tart a kulturális tavasz: a régió egyik legfontosabb eseménysorozata, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi előadással, jazz- és könnyűzenei programmal, valamint kiállítással várja az érdeklődőket. A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek már kaphatók.

Joseph Calleja koncertje a Müpában

Nem lesz hiány az izgalmas nemzetközi együttműködésekben, minden műfajban igazi csemegéket tartogat a fesztivál. A Szépművészeti Múzeum impozáns rekonstruált tereiben 2019 tavaszán az itáliai reneszánsz géniuszának, Michelangelo rajzművészetének szentel kiállítást. Magyarországra érkezik a máltai sztártenor, Joseph Calleja, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán ad koncertet a flamenco, a jazz, a roma és a klasszikus zene elemeiből inspirációt merítő kiváló gitárművész, Snétberger Ferenc.

Kristjan Randalu és David Liebman duója

Kristjan Randalu, generációjának egyik legsokoldalúbb művészegyénisége az orosz komponista,Muszorgszkij népszerű zongorasorozatát, az Egy kiállítás képeit írta át szaxofon-zongora kettősre, partnere a szaxofon világhírű mestere, David Liebman lesz. Dvořák, Brahms és Csajkovszkij műveivel, valamint a Prágai Filharmónia Kórusával kiegészülve érkezik hazánkba a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, a koncerten Pasztircsák Polina és Fokanov Anatolij közreműködik. Április 6-án többek között Prokofjev és Csajkovszkij kompozícióit hallhatjuk majd Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták előadásában a Pesti Vigadóban, persze Csajkovszkij-mű, méghozzá a Diótörő-szvit Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén is felhangzik majd, és orosz tematikával, valamint a kortárs orosz képzőművészet legizgalmasabb alkotóival készül a tavaszra a Budapest Art Week is.

Judith Hill előadása

Először látogat Budapestre Prince felfedezettje, a káprázatos hangú díva, a lenyűgöző japán–amerikai soulénekesnő, Judith Hill. Új albumával érkezik az A38 Hajóra a különleges tehetségű, a komolyzenét az elektronikus poppal ötvöző osztrák dalszerző-énekesnő, Anja Plaschg, művésznevén Soap&Skin, szintén lemezbemutatóval örvendezteti meg a közönséget Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor vadonatúj formációja, a Wigama Lekko, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben pedig az összetéveszthetetlen hangzásvilágú manchesteri trió, a GoGo Penguin mutatja meg, milyen különleges elegyet alkot egy kis rock, jazz és elektronika.

Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje

Bach áll a középpontban Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén is, ahol a zeneszerző valamennyi billentyűs hangszerre írt szólóconcertója – hét versenymű, huszonegy tétel – elhangzik majd. A Grammy-díjas zeneszerző és karnagy, Eric Whitacre napjaink egyik legnépszerűbb muzsikusa: kompozícióit amatőr és professzionális kórusok százai adják elő, a világhálón szervezett virtuális kórusprojektjeiben már 110 országból vettek részt közreműködők, április 12-i koncertje a Zeneakadémián pedig igazán különlegesnek ígérkezik. Rendhagyó kamarazenei kalandot ígér Az út eleje – Az út vége című négyrészes koncertsorozat, ahol olyan zeneszerzők korai és kései műveit hallhatjuk, mint Haydn, Debussy vagy Chopin.

A Theater Basel Balettegyüttese

A táncművészet szerelmesei szintén megkezdhetik a visszaszámlálást tavaszig, hiszen nekik is igazi különlegességeket ígér a fesztivál. A Theater Basel Balettegyüttese Tevje című darabját hozza el Budapestre, A Szél kapuja címmel új bemutatóra készül a hazai táncszcéna emblematikus alakja, Goda Gábor és az Artus, de premierrel kapcsolódik a fesztiválhoz a fiatalabb koreográfus-táncművész generáció nemzetközi sikereket arató tagja, Góbi Rita is.