Ezt az 5 programot biztosan nem hagyjuk ki Pesti Vigadó novemberi kínálatából

A Pesti Vigadóban novemberben is szinte minden napra jut egy lenyűgöző kiállítás, koncert, vagy izgalmas idegenvezetés. Ezúttal a kiállítások között néztünk szét, ahol érdekfeszítőbbnél érdekfeszítőbb programokat találtunk. Megmutatjuk, melyik az az öt kiállítás, melyekről biztosan ki merjük jelenteni, hogy neked is tetszeni fog.

Véssey Gábor festményeinek és szobrainak kiállítása – október 2. – november 18 között

A tárlat az utóbbi 30 év képeiből válogat. A művész által gyakorolt képzőművészeti műfajok közül az olajtempera táblaképei, valamint szobrai lesznek láthatók. Figurális képei ironikus és expresszív hangvételükkel reflektálnak mindennapi világunkra. A legújabb festményei mellett láthatók lesznek együtt eddig még ki nem állított képsorozatai is, amelyekben Véssey Gábor a hozzá közel álló alkotók munkáira hommage-okban és parafrázisokban reflektál.

Magyar Gábor kiállítása – 2018.október 9. és november 18. között

A kiállított művek fő motívuma a cseppforma, és az abból született konstrukció. Ez a „csepp” motívum az európai ikonográfia két alapformájára vezethető vissza: a kör vagy gömbformára és a háromszögre. A kör, a gömb a „tökéletes” forma: a kör mint glória, a gömb mint a nőiség, a biztonság, az univerzum, az anyagi valóság, a térbeliség képzetének felidézője. Ezzel szemben a háromszög a szellemi-lelki valóság, az intuíció, a teremtés, a keresztény ikonográfiában a Szentháromság szimbóluma. Hegyes-éles mivolta a férfi princípiumhoz kapcsolódhat.

Generációk – Apa és Fia |id. Guti József és Guti J. Soma kiállítása – október 30. és 2019. január 13. között

Korszakok és válaszok… Meglepő, hogy viszonylag kevesen élnek a családi örökség és a kiérlelt tudás előnyeivel. Ilyen a Cranach festőcsalád, vagy idősebb és ifjabb Brueghel. A félmúlt és a kortárs magyar festészet két eredeti, karakteres alkotója apa és fia, az 1914-ben született id. Guti József, illetve Guti J. Soma. Előbbi gazdag életművének egy része a háború végén lebombázott műtermében megsemmisült, más alkotásai nyugati gyűjtők birtokában vannak, de jó párat, fia, Soma őrzi. Életművüket összehasonlítva mindkettő korszakokra osztható: az apáé a plain art-tól a portrékig a rajzosságig és a konstruktivizmusig terjed, fiáé az átértelmezett szürrealizmustól a tárgyformáló objektekig és „aranykorszakában” a nemesfém kifinomult alkalmazásáig.

blank

Jelhelyzetek |Polgár Csaba emlékkiállítása – november 7. és 2019. január 13. között 

Polgár Csaba Ferenczy-díjas képző- és iparművész. Jelen emlékkiállítása a hatalmas életműből készült válogatás, amely első sorban a modern festő munkásságából ad ízelítőt. Igyekszik utalni mind gazdag szín- és formavilágára, mind pedig változatos technikai megoldásaira, képépítésére. Arra az egészen elementáris expresszióra, amivel a világból szerzett benyomásait megválaszolta, esztétikai élménnyé szublimálta. Voltaképpen fölütés ez a kiállítás egy eljövendő életmű-bemutatóhoz.

blank

A Lelkes család kiállítása – november 29. és 2019. január 27. között látogatható.

Egy család, amelyből immár hat nemzedéken keresztül művészek kerülnek ki, csak ma számít kuriózumnak. Valaha, amikor a mesterségeknek művészi színvonaluk volt és a művészetek is mesterségeknek számítottak, nem volt ritka az ilyesmi. Kaszt-szabta keretek között, vagy a céh szabályai szerint a mesterségek öröklődtek: a XIX. század közepéig élt az a gyakorlat, hogy a legidősebb fiú vitte tovább apja vállalkozását. A töretlenül tovább adott, egyre gazdagodó tapasztalatoknak és a genetikai törvényszerűségeknek is köszönhető, hogy e családok nemzedékeken keresztül meg tudtak felelni a változó kor szigorú követelményeinek. Ez pedig nem tűrt lazaságot a családon belül sem: csak konzekvens, okos és kemény nevelés tette méltóvá az utódokat a tisztes elődökhöz. A család így a társadalmi értékek hordozójává vált, s ez emelte a közösség biztos alapsejtjévé.

blank