Laibach-film és Orosz meló – A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjai közül válogattunk

A november 6. és 11. között megrendezendő 15. VERZIÓ emberi jogi filmfesztivál programja a világ legfrissebb lenyomatát mutatja be. Ezúttal két filmet ajánlunk a fesztivál idei kínálatából: a kultikus ex-jugoszláv zenekar észak-koreai turnéjának bizarr történetét és egy svéd üzletember sziszifuszi próbálkozását egy Volga-parti autógyár talpra állítására.

A felszabadulás napja

Az egész világ ámulatára, a Laibach nevű szlovén kultegyüttes az első rock zenekar, amelyet az erődítményszerűen zárt Észak-Koreába koncertezni hívtak. Mielőtt az alternatív zenét hírből sem ismerő közönség elé állhatnának, az együttesnek engedélyeztetnie kell a merev ideológiai elvárások és a kulturális különbségek miatt hajthatatlan cenzorokkal a dalokat. Mindeközben a két Korea határán propagandát harsogó hangosbeszélőket állítanak fel, és bejelentik, hogy megkezdődött a háborús visszaszámlálás.

A vetítés időpontja: 10-e, szombat 19:30 és 11-e, vasárnap 18:15 – Toldi Mozi

Orosz meló

Oroszország mélyén, a Volga folyó partján áll az 1960-as években épült autógyár, ami a szovjet jólétet volt hivatott megmutatni a nyugati világnak. Itt készült a legendás szovjet autó, a Lada. A gyár még működik, igaz évente több milliárd rubel veszteséggel. Egy svéd vezérigazgatót és európai szakértőket bérelnek fel arra, hogy a kapitalista üzleti modell alkalmazásával csodát vigyenek véghez az anyagi gondokkal küzdő gyárban. A szakértők határozott elképzelésekkel érkeznek, de a Togliattiban élőket nem érdeklik az elit nagyszabású tervei, sokkal inkább a túlélés egyik napról a másikra. Mihez kezdenek, amikor az egész világukat feje tetejére állítják? Az orosz állás gyönyörűen megkomponált képekkel mesél nagy tervekről és a változásokkal szembeni még nagyobb ellenállásról.

A vetítés időpontja: 9-e, péntek 19:45 és 10-e, szombat 18:00 – Művész Mozi

A 15. VERZIÓ Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál teljes programja itt elérhető.