5 + 1 kirándulóhely, ahová el kell menned ősszel

Itt van az ősz, itt van újra, és vele együtt indul a kirándulószezon. Unod a Rám-szakadékot, a Kékes-tetőt és Dobogókőt? Összegyűjtöttünk 5 kevésbé ismert, de csodálatos kirándulóhelyet Magyarország öt különböző hegységében.

  1. Velencei hegység: a magyar Stonehenge

Tudtad, hogy a fővárostól nem messze, Pákozdon található a magyar Stonehenge? Itt találhatók ugyanis az úgynevezett ingókövek. Ezek a hatalmas gránittömbök melyek. absztrakt alakzatot formálva egyensúlyoznak egymáson; innen kapta a nevét is. Az ingókövek kialakulását számos legenda ötvözi. Egyes nézetek szerint a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények, hanem azokat egy korai civilizáció állította, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et. Egyébként a 300 millió éves, erősen lepusztult Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, így az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége, amely a földtörténeti ókorban alakult ki. A geológusok szerint ennek a maradványa a képződmény. Megnéznéd? Indulj erre!

  1. Bükk-hegység: rejtélyes Kaptárkövek

Az ingókövekhez hasonló misztérium övezi a Bükkalján található Kaptárköveket. Ezek riolittufa sziklák és kőtornyok, melyekbe kis fülkéket vájtak.  A szabályos kis mélyedések keletkezésére máig nincs magyarázat. Annyi bizonyos, hogy emberek faragták; egyes feltételezések szerint a kaptárkövek síremlékek voltak, és a fülkékbe az elhunytak hamvait rejtő urnákat helyezték, míg mások bálványtartó szereppel ruházták fel őket. Azt sem tudni, hogy mely korból származnak a fülkék, kötötték már őket a szkítákhoz, a keltákhoz, sőt, a honfoglaló magyar törzsekhez is. Érdekel a rejtelem? Mutatjuk is az útvonalat.

  1. Mátra: izgalmas Sirok

A Mátráról mindenkinek hazánk legmagasabb pontja, a Kékes jut eszébe, pedig érdemes mást is megnézni, például a siroki várat. A siroki a legnagyobb és legvadregényesebb várrom a Mátrában. A látogatót a vároromról csodálatos panoráma és egy izgalmas föld alatti barlangrendszer is várja, valamint tájház játszóházzal, így kisgyermekkel is érdemes felkeresni a csodálatos fekvésű ki mátrai falut.

  1. Börzsöny: vadregényes Csóványos

A Börzsönyben található Pest megye legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos. Néhány éve, 2014-ben újították fel itt a kilátót, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé; tiszta időben akár a Tátráig is elláthatunk. Érdemes Kismaroson felülni a Királyréti Erdei Vasútra és Királyrétől indítani a csúcstámadást. A Börzsöny helyenként kihívást jelentő emelkedőit gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk, íme itt egy kicsit hosszabb, de annál szebb útvonaljavaslat.

  1. Pilis: Spartacus útján

Az eredetileg kizárólag vadászoknak kialakított kanyargós Spartacus-ösvényt 2015-ben vehették birtokba a turisták. Az ösvény csodálatos panoráma mellett fut Visegrád felé és a páratlan szépségű Apát-kúti-patak völgyéig visz. Innen fordul vissza az általunk javasolt útvonal. A viszonylag könnyű túra mellett teljesen átadhatjuk magunkat a természet szépségnek, mert itt van miben gyönyörködni.

      +1. Túrabakancs, esőkabát, kulacs

Mielőtt túrázni indulunk, győződjünk meg arról, hogy a felszerelésünk hiánytalan. Bosszantó, ha indulás előtt derül ki, hogy a gyerek kinőtte a túracipőt, vagy ha elkap minket az eső és nincs esőkabátunk. Érdemes szétnézni a Jófogás oldalán, ahol minden túrakelléket megtalálhatunk, és felkészülten vethetjük bele magunkat az őszi kirándulószezonba.