Kihagyhatatlan filmekkel vár a Cinefest!

Idén is igazi filmes csemegékkel készülnek a Cinefesten, ugyanis 19 produkció került a jubileumi 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyébe. Mutatjuk is a fesztivál programkínálatát. 

Szeptember 14. és 23. között érdemes lesz Miskolcra utazni, ha elsőként szeretnénk Magyarországon látni az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjét, a néhány nappal korábban Velencében és Torontóban debütáló Napszálltát, Szilágyi Zsófia Cannes-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett Egy nap című alkotását, vagy éppen az ugyancsak Cannes-ból érkező Gyújtogatók (Burning) című dél-koreai thrillert, amelyért eddig megőrültek a kritikusok. Debra Granik, az Oscar-díjra jelölt Winter’s Bone – A hallgatás törvénye rendezőnője is új mozival jelentkezik Ne hagyj nyomot! (Leave No Trace) címmel.

Szilágyi Zsófia rendező az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja Egy nap című filmjének forgatásán – MTI Fotó: Kallos Bea

A versenyprogram filmjeit összeköti, hogy a legtöbb elmesélt történet igazi coming of age sztori, illetve olyan figurák sorsát láthatjuk, akik nem találják a helyüket a világban.

Ott van például a cseh Aurel Kilmt rendezte Lajka, melynek címszereplője az 1957-es űrkutya, aki ez esetben nem pusztul el a Szputnyik 2 fedélzetén, hanem ő maga szakítja meg a kapcsolatot Bajkonurral, hogy az űrhajóval egy idegen bolygóra távozzon, ahol végre nem az ember a teremtés ura – mindezt bábanimációs technikával, musical műfajában elmesélve. A sci-fi műfaját gondolja át mindemellett Lazar Dobroza Ederlezi ébredése című műve, melyben Milutin az űrhajós és igen vonzó kiborg társa érzelmeiről, szerelmük kiteljesedéséről szól egy végtelen hosszú űrutazás során.

A műfaji bontás és újragondolás legjobb példája a Timur Bekmanbetov rendezte Profil lesz, amely Anna Erelle: A dzsihád jegyese című regényének a feldolgozása: az álnéven publikáló újságíró leírta az élményeit arról, ahogy több hónapon keresztül oknyomozott az Iszlám Állam toborzási módszereiről a közösségi médiákban és még a jegyességig is eljutott az egyik dzsihadistával. Az orosz-kazah filmes az igaz történetet egyetlen számítógép képernyőjén meséli el.

Sajátos sorsokat mutat be Lars Kraume A néma forradalom című műve, mely történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalom mellett. 1956 októberében néhány tini Nyugat-Berlinbe látogat, ahol szembesül azzal, hogy Budapesten nem ellenforradalom zajlik. A diákok egy perces néma csönddel adóznak a mártíroknak, melyet további sorsukat megpecsételő megtorlás követ.

A részletes versenyprogram itt olvasható.