A Velencei Filmfesztivál legjobban várt filmbemutatói

Augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg a 75. Velencei Filmfesztivált. Íme, a legjobban várt filmek és hazai bemutatóik.

Napszállta – szeptember 27.

A Velencei Filmfesztiválon debütál az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmje, amely 1913 nyarán, Budapesten játszódik, a béke utolsó napjaiban. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. (PORT.hu)

Az első ember – október 16.

A 6 Oscar-díjas sikerfilm, a Kalifornia álom után Ryan Gosling és a rendező Damien Chazelle újra összefogtak: filmre viszik a lebilincselő történetet, amelynek középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a holdra. A zsigeri, szubjektív krónika Neil Armstrong 1961 és 1969 közti időszakára koncentrál, és James R. Hansen könyve alapján készült. A film feltárja, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és a nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése. A forgatókönyvet a Spotlight: Egy nyomozás részletei Oscar-díjas forgatókönyvírója, Josh Singer jegyzi. (PORT.hu)

Csillag születik – október 4.

A Csillag születik 2018-as amerikai zenés film, melynek rendezője Bradley Cooper, írói Will Fetters, Cooper, Eric Roth, Irene Mecchi, Stephen J. Rivele és Christopher Wilkinson. A film egy sikeres, ámbár alkoholproblémákkal küzdő zenész (Bradley Cooper) életét mutatja be, miközben felfedez egy fiatal feltörekvő énekest (Lady Gaga), akibe beleszeret. Az eredeti 7 Oscar-díjra jelölt, 1937-es változat főszereplői Janet Gaynor és Frederic March voltak. (Wikipédia)

A kedvenc – november 23. (USA)

A 18. század első felében a labilis Anna királynő (Olivia Colman) foglalja el az angol trónt, helyette azonban közeli barátja, Sarah Churchill (Rachel Weisz) kormányozza az országot. Mikor Abigail (Emma Stone) személyében új szolgáló áll a házhoz, bájával hamar felkelti Sarah figyelmét.

The Sisters Brothers (A Sisters testvérek) – szeptember 21. (USA)

Charlie (Joaquin Phoenix) és Eli Sisters (John C. Reilly) kegyetlen világban élnek. Vér tapad kezeikhez, bűnözők és ártatlan emberek vére egyaránt. Nem hezitálnak, ha gyilkolásra kerül sor. Charlie arra született, hogy gyilkoljon, viszont Eli átlagos életről álmodik. Legújabb megbízásuk, hogy nyomára akadjanak és végezzenek egy férfival. Egy kegyetlen hajsza veszi kezdetét, ami próbára teszi a testvérek közötti szétszakíthatatlan köteléket.

Sóhajok – november 2. (USA)

Olyan sötétség örvénylik egy világhírű tánctársulatnál, amely elnyelheti a művészeti vezetőt, egy ambiciózus fiatal táncosnőt és egy gyászoló pszichológust. Néhányan megadják magukat a rémálomnak, míg mások végül felébrednek.