Ha már csak egy könyv fér bele a nyaradba – Egy közeli ismerős – KÖNYVAJÁNLÓ

Ha nyár, akkor strand, ha pedig strand, akkor olvasás. Egy olyan hihetetlenül izgalmas krimit ajánlunk ezúttal, amit még akkor is el kell olvasnod, ha már túl vagy az idei nyaraláson. Strandon vagy strand nélkül, Cara Hunter: Egy közeli ismerős című könyvét muszáj elolvasnod, ha szereted a krimiket.

Mint minden könyvmoly, én is könyvekkel telepakolt bőrönddel indultam nyaralni. Az úti cél Montenegró, az első kezeim közé kerülő könyv pedig az Egy közeli ismerős volt.

21. Század Kiadó

A könyv szerzője Cara Hunter, aki még „újoncnak” számít a könyviparban, ugyanis ez az első krimije. Hunter második  történetéig azonban már nem kell sokat várni, ugyanis a 21. Század Kiadó már most elkezdte reklámozni az írónő második könyvét, mely reményeink szerint még az idén megjelenik.

A történetben egy nyolcéves kislány, Daisy Mason eltűnését próbálja kinyomozni a rendőrség. Szülei egy kerti zsúrt rendeztek a gyerekeknek, ám a zsúr idején rejtélyes körülmények között eltűnik Daisy. Vagyis mégsem, mivel a nyomozás során kiderül, hogy valójában már sokkal korábban nyoma veszett Daisynek.

De hogyan lehetséges, hogy órákon át senkinek nem tűnt fel a kislány hiánya?

A könyvbéli nyomozó, Adam Fawley csapatával együtt próbálja kideríteni a megoldhatatlannak tűnő esetet. Kikérdezik a szülőket, a szomszédokat, a tanárokat és az osztálytársakat is. Nem kell sokáig szimatolniuk, hogy rájöjjenek, nagyon sokaknak van rejtegetnivalójuk.

Családi idillről biztosan nem beszélhetünk a Mason család esetében, még a felszínen sem. Daisy szülei híresen-hírhedten rossz szülők, az anyuka és az apuka múltja (és jelenje) is bővelkedik a szégyenteljes tettekben. Hiába is próbálják a szőnyeg alá seperni a múltjukat, a nyomozók munkájának köszönhetően előbb-utóbb mindenre fény derül, mígnem a család végképp apró darabjaira hullik.

A könyv első oldalától kezdve az utolsóig izgalmas, tényleg (!) bővelkedik a fordulatokban, s bár gyakran lehet a könyv olvasása közben olyan érzésünk, hogy már tudjuk, mi fog hamarosan történni, az írónő mindig néhány lépéssel előttünk jár.

Egyetlen negatívumot tudunk csak megemlíteni a könyv kapcsán, ez pedig a szerencsétlen címválasztás. Szerencsétlen, mert egyrészt nem is hangzik túl jól (az eredeti Close to Home cím sokkal kifejezőbb), másrészt kissé poéngyilkos is…

Ettől a hibától azonban könnyű szívvel eltekintünk, mivel a történet izgalmai mindenért kárpótolnak.

Számunkra nem kérdéses, hogy messze az Egy közeli ismerős a legjobb, 21. Század Kiadó által kiadott könyv. Sőt, az egyik legjobb kortárs krimi, olyan, ami mellett még Joe Nesbot is jócskán lekörözi.