Gasztrokalandok egy hajón: A Spoon the Boat étteremben jártunk

A Dunán ringatózó Spoon the Boat étterem a nemzetközi trendeket követve a magyar konyha legjavát kínálja vendégeinek közel 1600 négyzetméteren, 3 teremben, 5 bárban és 2 nyitott teraszhelyiségben a nyári időszakban. Mivel a hajó a Lánchíd pesti lábánál horgonyzott le, a hab a tortán a budai oldalra nyíló lélegzetelállító panoráma, amit étkezés közben is élvezhetünk. Ezen a különleges helyszínen volt szerencsénk ebédelni egy júliusi napon.

Egy különösen hűvös, esős napon tértünk be a Spoon the Boat patinás éttermébe, így mikor kültéri asztalunkhoz vezettek minket, magamban egy széltől védett zugért imádkoztam. Mikor felértünk a teraszra, elégedetten tapasztaltam, hogy a helyiség nagy részét fedő ponyvatető véd az időjárás viszontagságaitól, a panorámát mégsem szabotálja.

Az étlapot vizslatva, két előétel rögtön elnyerte tetszésünket: ebédpartnerem fogastatárt rendelt fekete pogácsával és cukkinisalátával, míg én a hideg kovászos uborkakrémleves mellett döntöttem, amit kaporzselével szervíroztak. A halas fogást citrusos mascarpone krémmel gazdagították, ami könnyed harmóniát képezett a fogastatár (benne kaliforniai paprika- és cukkinidarabokkal) és a hagyományos pogácsák ízvilágával – utóbbi feketeségét tintahal festék adta, ahogy egy segítőkész felszolgálótól megtudtuk. Ami az uborkakrémlevest illeti, be kell valljam, előzetesen nem számítottam maradandó ízélményre. Meglepetésemre, egy savanykás, frissítő nyári levest kóstolhattam, amiben izgalmasan elegyedett a kovászos uborka karakteres íze a jégkrémszerű kaporzselével.

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a főfogások felülmúlják az ízletes előételeket, csak azt reméltük, megugorják a magas kulináris sztenderdet. Milyen kishitűek voltunk! Alig néhány perc elteltével dubrincsfilé lecsókrémmel, sült paprikával és vajbabbal, illetve krémes, szicíliai piros pesztós-parmezános szószban fürdő, királyrákos calamarata tészta érkezett. A főfogások mellé két pohár fehér bor is dukált: a Pátzay olaszrizlingjét és a Kázsmér Excellence Chardonnay nedűjét kóstoltuk meg.

Első ránézésre, a halételek olyan szemgyönyörködtetőek voltak a textúrájukhoz és színtónusokhoz passzoló tányérokon, hogy szinte sajnáltam belekontárkodni a gasztronómiai mesterművekbe. Utólag persze nem bántam meg: ha létezik olyan, hogy tökéletes étel, mi a Spoon the Boat étteremben megkóstolhattuk.

Az egyetlen probléma, amivel szembekerültem a hajós étteremélményünk alatt, az a teltségérzet volt, ami rögtön elöntött, miután kiélveztem a főfogások minden falatját. Szerencsére, eltökéltségem nem ismert határokat, így ebédünket mogyorófánkkal, kávétrüffellel, cappucinofagylalttal és egy epres desszerttel, fehér csokoládéval és pezsgős barack coulisval zártuk. Az utóbbi megtestesített mindent, ami nyár: a bőséges főételek után, a friss eperszemek a savanykás barackpürével és egy kevés fehércsokoládés krémmel pont olyan habkönnyű desszertnek bizonyultak, mint amilyenre vágytam. Habár annak érdekében, hogy fel tudjak állni az asztaltól, távol kellett tartanom magam a mogyorós-kávés finomságtól, az ebédpartnerem arca teljes elégedettségről árulkodott.

A kulináris kalandunkat továbbá figyelmes kiszolgálás és egy ritkán látott, az esőfelhőktől szürkére festett budai panoráma jellemezte. A hajón gyorsan elrepült két óra, de mi úgy éreztük, a világ megállt egy (mennyei) pillanatra.

Augusztus 20-án Budapest panorámás helyei megtelnek emberekkel az esti tűzijátékshowra, ahogy a Spoon the Boat is, ami háromfogásos vacsoramenüvel készül a nemzeti ünnepre. Ne felejts el előre foglalni, hogy egy igazán különleges helyen ünnepelhess! További infó ITT.