10 felejthetetlen nap Tokaj-Hegyalján – hamarosan indul a 27. Zempléni Fesztivál

Gazdag programkínálattal várja látogatóit a nyár egyik legnépszerűbb zenei rendezvénye, az idén 27. alkalommal megrendezett Zempléni Fesztivál. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település festői környezetű szabadtéri helyszínein és legszebb műemléképületeiben augusztus 10-19. között mintegy 60 programra kerül sor, a magas színvonalú komolyzenei- és jazzkoncertek, táncelőadások, a legkiválóbb magyar szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkciói mellett kirándulások, kiállítások, családi és gasztronómiai programok fogadják a kulturális élményre és minőségi kikapcsolódásra vágyókat.

A 27. Zempléni Fesztivál nyitóhangversenyén hármas jubileumot ünnepelhetünk: Szakcsi Lakatos Béla 75. születésnapja mellett a Budafoki Dohnányi Zenekar fennállásának 25., és Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóját ünnepeljük augusztus 11-én, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Szakcsi Lakatos Béla és fia Bach c-moll kettősversenyét szólaltatja meg. A Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész példaképére, Leonard Bernsteinre emlékezik a West Side Story lelket is megérintő hangjaival a 25 éves jubileumát ünneplő Budafoki Dohnányi Zenekar.

Klasszikus és romantikus slágerdarabok szerepelnek a fennállásának 55 éves jubileumát ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 12-i koncertjének műsorán, Haydn E-moll szimfóniájától Mozart Esz-dúr kürtversenyéig, melyet a nemzetközi zenei életben is jól ismert Zempléni Szabolcs választott a zenekarral közös fellépésére. A koncert második felében Csajkovszkijnak az 1890-es itáliai utazás hatására született Firenzei emléke csendül fel.

Balog József zongoraművész augusztus 16-i koncertjén Bartók és Liszt műveiből játszik, akikről a fellépés kapcsán így nyilatkozott: „Ha választanom kéne két zeneszerzőt, akiknek a műveit elvinném arra a bizonyos ’lakatlan szigetre’, szinte biztosan Bartókot és Lisztet választanám…”

Az Akadémiai Cantus Kamarakórus 1986 óta az ukrán kórusélet sikeres nemzetközi képviselője, számos európai kórusfesztivál résztvevője. Augusztus 16-i koncertjén az ismert szerzők, Bortnyansky és Berezovski klasszikus kórusművei mellett a barokk kor kevésbé ismert, kiemelkedő alakjának, Mikola Dyletskynek új, többszólamú stílushoz kötődő darabjai is szerepelnek. A romantikus stílus zeneművei közül Mykola Leontovych, Kyrylo Stetsenko, Oleksandr Koshyts, Szergej Rachmaninov, Alexander Gretchaninov és Pavel Chesnokov szerzeményei hallhatók a szerencsi görögkatolikus templomban.

A hazai régizene két kiemelkedő együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar kifejezetten a fesztiválra állította össze augusztus 18-i műsorát a dán-német Dieterich Buxtehude és magyar születésű kortársa Georg Christoph Strattner műveiből. Különös jelentősége van a műsornak, hiszen ismereteink szerint a Strattner művek a 17-18. század óta most először hallhatók újra.

A fesztivál zárókoncertje igazi különlegességet ígért augusztus 19-én, Sárospatakon: most először a záróhangversenyt Magyarország legrégebbi professzionális szimfonikus zenekara, a Magyar Állami Operaház Zenekara adja. Az est tisztelgés a nagynevű elődök: az első főzeneigazgató Erkel Ferenc, és a Filharmóniai Társaság, az Opera zenészeiből 1853-ban életre hívott koncertzenekari formáció előtt. Műsorukat a számukra írt híres darabok: Bartók, Weiner, Dohnányi és Kodály népszerű művei alkotják. A koncert karmestere a magyar dirigensek doyenje, a Kossuth-díjas Medveczky Ádám lesz.

További információ: www.zemplenifesztival.hu