Augusztus 26: Kóser gasztrokaland a Kazinczy utcában

Tudod, miről híres még a budapesti zsidó negyed az örökké pörgő romkocsmák és varázslatos zsinagógák mellett? Minden évben, ezúttal augusztus 26-án itt kóstolhatod meg a város legjobb sóletjeit! Vasárnap 11 órától várja a 4. Sóletfesztivál az érdeklődőket a világ minden tájáról sólettel, tradicionális zsidó ételekkel és színpadi programokkal.

Az egyik legősibb és legautentikusabb zsidó étel, amelyről egy askenázi zsidó rabbi már 1180-ban megemlékezett feljegyzéseiben, a német romantikus költő, Heinrich Heine versben dicsérte, és ma már a világ számos országában főzik a helyi ízlésnek megfelelően. Ezek a mind igazak az ezerarcú sóletre! Az alapvető hozzávalók – a bab, az árpa és a hús – szinte minden receptben jelen vannak, ezen felül viszont csak a képzelet és az ízlés szab határt a kísérletezésnek. Tojással, hagymával, magyarosan pirospaprikával, de akár spenóttal, csirkével és lisztgombóccal megbolondított sólet is létezik, sőt, akad, aki egy kis sörrel teszi igazán izgalmassá a saját változatát.

A sólet népszerűségét nem csupán változatos ízeinek és tápláló mivoltának köszönheti; nem válhatott volna a zsidó konyha alapelemévé a vallási előírások nélkül. A Sábesz ideje alatt – péntek napnyugtától szombat napnyugtáig –  a zsidó hit előírásai szerint nem szabad világot, így például tüzet gyújtani, tehát a főzés, de még az ételek melegítése sem megengedett. Ezért a zsidó háziasszonyoknak leleményesnek kellett lenniük, ha nem akarták, hogy a családjuk szombaton éhen maradjon. Még péntek napnyugta előtt feltették főni a sóletet, a hozzávalók aztán letakarva, lassú tűzön, az éjszaka és a következő délelőtt folyamán összeértek. Így szombat délben is került meleg étel az asztalra, és a szabályokat sem kellett megszegniük.

A zsidó hagyományokat a mai napig tartó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) negyedik alkalommal rendezi meg zsidó gasztrofesztiválját, a Sóletfesztivált Budapest belvárosának szívében, a Kazinczy utcában. A sólet azért is kerülhetett a rendezvény középpontjába, mert összehozza az érdeklődőket, legyenek kicsik vagy nagyok, zsidók vagy nem-zsidók, magyarok vagy külföldiek.Az ingyenes 4. Sóletfesztiválon négy különböző ország sóletjét lehet megkóstolni, miközben élő koncertek és változatos kulturális programok várják a résztvevőket. Ha pedig még többre lennél kíváncsi a zsidó kultúrával kapcsolatban, csak keresd a Kérdezd a rabbit! standot, és mindenre választ kapsz!