5 remek program a Budapesti Nyári Fesztivál júniusi programjai közül

Nem telhet el nyár Budapesti Nyári Fesztivál nélkül.  Már 80. éve élvezhetjük a Margittéri Szabadtéri Színpadon a különböző műfajú és közönségeket vonzó előadásokat, és ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk, a Városmajori Szabadtéri Színpad sem marad le a sorban. A Budapesti Nyári Fesztivál júniusi programjai közül gyűjtöttük össze az 5 kedvenc programunkat. 

Agatha Christie: A vád tanúja – Városmajori Szabadtéri Színpad – június 15. 19:30

A világ egyik leghíresebb bűnügyi története amolyan „tárgyalótermi krimi”. Egy gazdag asszony meggyilkolása, illetve az utána következő bírósági tárgyalás a témája. A mesterien alkalmazott sok csavar következtében nehéz eldönteni, hogy a vádlott bűnös vagy sem. A mű népszerűségét fokozta az 1957-ben bemutatott legendás film.

Fordította: Dedinszky Zsófia

A Győri Nemzeti Színház előadása

Illatszertár – romantikus komédia – Városmajori Szabadtéri Színpad – június 20. 19:30

A félreértéseken alapuló, érzelmes és mulatságos történet számtalan feldolgozást ért meg, a Párizsban is sikerrel játszott Magazin au coin de la rue-től, a Tom Hanks és Meg Ryan fémjelezte A szerelem hálójában fergeteges szerelmi párviadaláig. A karácsony előtti nosztalgikus történetben egy drogéria agyonhajszolt alkalmazottai keresik a párjukat, és helyüket az életben, sok más magányos, elfoglalt emberhez hasonlóan – egy ismeretlen, sosem látott partnernek küldött levelek útján… De mi történik akkor, ha a vágyott igazi mégsem az Óperenciás tenger túlpartján él, hanem nagyon is mellettünk, akár a közvetlen közelünkben, olyannyira, hogy eleinte azt hisszük, el sem bírjuk viselni?

Richard Strauss: Salome – operabemutató – Margitszigeti Szabadtéri Színpad – június 22. 21:00

Amikor Richard Strauss témájául Oscar Wilde „botrányos” Saloméját választotta, a korabeli közönség megdöbbent, hogy az operaszínpadon Keresztelő Szent János és Salome történetét erotikus és véres látomásként merik eléjük tárni. A mű azonban már az 1905-ös drezdai ősbemutatón is óriási sikernek bizonyult; Gustav Mahler egyenesen „napjaink egyik legfontosabb műveként” emlegette a századelőn a darabot.

A legnagyobb kihívásokat támasztó énekesi és színészi feladatok egyikébe tartozó Salome címszerepében Sera Goesch, a fiatal, világklasszis török szoprán először mutatkozik be Magyarországon. Újra látható az előző évad A trubadúr című nagysikerű operabemutatójának Azucenája, a neves mezzo-szoprán, Komlósi Ildikó is újra látható, ezúttal Heródiás szerepében. A Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

blank

Ara Malikian The incredible world tour of violin – Margitszigeti Szabadtéri Színpad – június 29. 20:00

Malikian, ahogy első ránézésre sem egy klasszikus hegedűművész látszatát kelti, úgy előadóművészetében is kitűnik pályatársai közül: a színpadon egy pörgős rockzenészt meghazudtoló vehemenciával, energikus mozgással és hihetetlenül magával ragadó színpadi jelenléttel szögezi székéhez a hallgatóságot, miközben a legnagyobb klasszikus (virtuóz) zeneművek újszerű megszólaltatása mellett, egyedülálló módon ötvözi a cigány, a klezmer, a tango és a spanyol flamenco zenék világát és legfontosabb darabjait koncertjén.

blank

Michael Frayn: Függöny fel! – komédia  -Városmajori Szabadtéri Színpad – június 30. 19:30

Ki ne gondolt volna már arra, hogy színház az egész világ? És színész benne minden ember? Főleg persze azok, akik tényleg színészek. Mert ők is emberek. Michael Frayn komédiája bepillantást enged a kulisszák mögé. Hogy nem nyílik a díszletajtó. Hogy eltűnt a kellék. Hogy hisztis a művésznő. Hogy hol a művészúr. Hogy az asszisztens meg az ügyelő. Hogy elfogyott a kávé. Hogy összeomlott a rendező. Hogy rossz a darab. Hogy jó a darab. Hogy van-e darab. A legenda szerint a szerző fejéből akkor pattant ki a színdarab ötlete, amikor egy barátja előadásán unatkozott: Mennyivel érdekesebb lehet az, ami a színfalak mögött történik…

blank