Különleges kiállítást láthatunk júniusban a Várkert Bazár Testőrpalotájában

Június 8-án saját diákmegnyitót tartanak az Eötvös József Gimnázium diákjai a Várkert Bazár Testőrpalotájában augusztus 26-ig látható Kogart Kortárs Gyűjtemény című kiállításon.

A rendhagyó estéhez a kiállított művek közül a résztvevő diákok kiválasztották a számukra legkedvesebbeket, amelyek ihletésére egy-egy rövid írás született: ezek a gondolatsorok hangoznak el az est során a szerzők előadásában. Minden szöveg után egy-egy 20 másodperces a capella ének hallható majd, míg a produkció lezárásában tánc egészíti ki a kórus zenei aláfestését.

Az est ötletének alapját egy tavasszal kötött megállapodás adja, amely a fiatalabb generációk edukálása mellett régóta elkötelezett Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a budapesti Eötvös József Gimnázium között született. Ennek célja, hogy egy hosszú távú program keretén belül új típusú, a diákok aktív közreműködésében kialakított művészeti oktatás valósuljon meg.

Így a tanulók már fiatal korban megismerhetik, és az alapítvány tevékenységének személyes megtapasztalásán keresztül megszerethetik a kortárs és klasszikus művészetet. A közös munka keretein belül a diákok az egyes kiállítások – így többek között jelen tárlat – népszerűsítésében és a kapcsolódó programok megtervezésében és megvalósításában is aktívan részt vállalnak.

A kiállítás kapcsán rendhagyó módon került a figyelem középpontjába a Kogart Kortárs Művészeti Gyűjtemény egyik darabja, Kovách Gergő Tereh című alkotása.  A 3 méter magas, törött karú medvét ábrázoló szobor szimbóluma lett annak a szintén az Eötvös József Gimnázium szervezésében megvalósuló akciónak, amelynek célja, hogy a Heim Pál Gyermekkórház kis betegei számára gyűjtsön játékokat és rajzeszközöket – megkönnyítve, és amennyire lehetséges színesítve ezekkel az eszközökkel a sokszor igen hosszúra nyúló kórházi kezelés időszakát a gyermekek számára.

Az Eötvös József Gimnázium május eleji iskolai akciója tovább folytatódik a Kogart Kortárs Gyűjtemény elnevezésű tárlat ideje alatt is – a szobor mellett elhelyezett gyűjtődobozokba szeretettel várják a szervezők augusztus végéig mindazon tárgyakat (színes ceruza, festék, toll, játék stb.), amelyekkel a kórházban fekvő gyermekek gyógyulását szeretnék meggyorsítani.

A Facebook-eseményért kattints ide.