Zenélő Budapest – Minikoncertek a város legszebb pontjain

Fővárosunk nyáron van igazán elemében, amikor egymást érik a jobbnál jobb szabadtéri programok és fesztiválok. A Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozattal járul hozzá Budapest izgalmas nyári programkínálatához, amelyet idén 10 csodás helyszínen élvezhetünk.

A 4. alkalommal megrendezésre kerülő zenei sorozat három hónapon át közel 600 minikoncerttel örvendezteti meg a budapesti járókelőket, lehetőséget adva a legtehetségesebb hazai művészeknek arra, hogy megmutassák magukat. A május 25-től augusztus 12-ig tartó rendezvény a város legszebb helyszíneire, népszerű nevezetességek környékeire kalauzol minket, így véletlenül, akár egy budapesti séta alkalmával érdekes zenei programokra lelhetünk.

Helyszínek

A Zenélő Budapest keretein belül 20-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a publikum. A rendezvény ideje alatt legalább száz tehetséges zenész szórakoztatja majd a vendégeket, külön erre az alkalomra összeállított műsorral, Liszt, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Doppler, Ravel műveiből válogatva. A fellépők között egyébként kiváló zenészek és zenekarok szerepelnek, úgy mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar és a Concerto Budapest.

Íme, ezeken a helyszíneken számíthatsz ingyenes koncertekre:

  • Várkert Bazár Gloriettje, illetve főbejárata előtt
  • Szent István Bazilika előtt
  • Vajdahunyad vára
  • Margitszigeti Zenélő kút
  • Műcsarnok lépcsője
  • Központi Vásárcsarnok
  • Gerbeaud cukrászda terasza
  • Halászbástya
  • Magyar Nemzeti Galéria, Savoyai terasz

A tíz fővárosi helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett dobbal, a főbejáratnál pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában. A Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes előadásában, valamint többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Bizet, Verdi, Paganini művei hallhatók, ütőegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd. Az idén új helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériánál, a Budavári Palota Savoyai teraszán jazzgitárosok, valamint a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performansza varázsolhatja el – Budapest fenséges panorámája mellett – a közönséget. A szintén gyönyörű kilátást adó Halászbástyán Klarinétegyüttes és operaénekes közös produkciója a magyar romantika és néphagyomány értékeiből ad ízelítőt.

A vasárnaponként 11 órától kezdődő előadásokra a közönség számára ülőhelyet biztosítanak, így a hosszabb koncerteket is kényelemben élvezhetik. A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon követheted.

blank

Kedvet kaptál? A programmal kapcsolatban bővebb információt itt, valamint az esemény Facebook oldalán találsz.

A program a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnökség együttműködésével és támogatásával valósul meg. A projekt ötlet- és szakmai gazdája Götz Béla, művészeti vezető, a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas díszlettervező, valamint Götz Nándor zenei vezető, klarinét-szaxofonművész, zeneszerző.