9 európai nemzeti park, amit legalább egyszer látnod kell

Kevesen tudják, de 1999. óta május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok világnapját, mivel 1909. május 24-én nyitottak meg Európa első nemzeti parkjai Svédországban. Ennek apropóján gyűjtöttük most össze a térség 9 leggyönyörűbb parkjait egy csokorba.

Durmitor Nemzeti Park, Montenegró

A Montenegró északnyugati részén elterülő nemzeti parkot a Piva, a Tara és a Kormanica folyók fogják közre. A területen 23 hegy magassága haladja meg a 2,300 métert, míg az ország legmagasabb csúcsa (Bobotov kuk) is itt található a maga 2,523 méterével. A Tara folyó 82 kilométer hosszú, 1600 méter mély kanyonja több mint 1500 növény- és 150 madárfajnak ad otthont, míg a park 18 gleccsertavának visszatükröződő vízfelülete igazán különleges látványt tár a látogatók elé.

Magas-Tauern Nemzeti Park, Ausztria

A Magas-Tauern hegységen keresztül fut az osztrák Alpok legcsodálatosabb alpesi útja, a Großglockner Hochalpenstrasse panorámaút, amely érinti Ausztria legmagasabb pontját, a 3798 méter magas Großglocknert, és a Pasterze-gleccsert, ami az ország legnagyobbja. A melegebb hónapokban érdemes autós kirándulást tenni előbbieket érintve, amely során 2500 méteres magasságig lehet feljutni.

Killarney Nemzeti Park, Írország

Természetes tölgyerdő, csobogó vízesések, szürkés vízfelületű tavak és magas hegycsúcsok szolgálnak otthonául a több mint 10,000 hektáros park területén élő őshonos gímszarvascsordáknak. Kihagyhatatlan program a kajakozás a Killarney-tavakon naplementében, ami közben érdemes kitérőt tenni a Ross-kastély környékén.

Paklenica Nemzeti Park, Horvátország

Horvátország kevésbé ismert, ám annál több természeti kincset rejtő nemzeti parkja jóval kevesebb látogatót vonz, mint a Plitvicei-tavak vagy a Krka Nemzeti Park, így annál inkább élvezhető kirándulási lehetőséget kínál. A kanyonok, barlangok és hegycsúcsok között 200 kilométernyi túraútvonal kanyarog, így a Velebit-hegylánc legmagasabb pontjára (Vaganski Vrh, 1757 méter) is felvezet egy, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Sarek Nemzeti Park, Svédország

Az Észak-Svédország-beli Sarek Nemzeti Park a tapasztalt természetjárók mekkája, a park déli részét átszelő Király túraútvonalon kívül ugyanis nincs kitaposott út. Nyáron horgászni is lehet, de a magasodó hegycsúcsok, gleccserek, gyorsfolyású hegyi patakok és vízesések is csak arra várnak, hogy felfedezze őket valaki!

Saxon Switzerland Nemzeti Park, Németország

A hegy- és sziklamászás, és a vízi sportok szerelmeseinek látniuk kell a Saxon Switzerland Nemzeti Parkot, amely a cseh Bohemian Switzerland Nemzeti Park határon túli folytatódása. A parkon keresztül folyik az Elbe folyó, aminek mentén pedig biciklitúra-útvonal húzódik, de lehet gyönyörködni a folyóban gőzhajóról is.

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

A Vatnajökull Nemzeti Parkban tanúi lehetünk a jég és a vulkanikus aktivitás nem mindennapi találkozásának. A park Izland mintegy 14%-át foglalja el, így mindenképpen érdemes helyi túravezető segítségét kérni, aki kiigazodik a gleccserek alatt kialakult jégbarlangokban.

Triglavi Nemzeti Park, Szlovénia

Szlovénia egyetlen nemzeti parkja a területén elterülő legmagasabb hegyről, Triglavról kapta a nevét, ami egyben az ország legmagasabb pontjával is büszkélkedik. A vadvízi evezés kihagyhatatlan program a parkban, melynek során sebesen folyó forrásvizek és sima tükrű tavak váltogatják egymást.

Göreme Nemzeti Park, Törökország

A Göreme Nemzeti Park Kappadókia területén található, ahol a természet sehol máshol nem látható formában mutatja meg magát. Nem véletlen, hogy a park, a sziklatemplomok, illetve a föld alatti városok is az UNESCO Világörökség részét képezik.