9 európai nemzeti park, amit legalább egyszer látnod kell

Kevesen tudják, de 1999. óta május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok világnapját, mivel 1909. május 24-én nyitottak meg Európa első nemzeti parkjai Svédországban. Ennek apropóján gyűjtöttük most össze a térség 9 leggyönyörűbb parkjait egy csokorba.

Sarek Nemzeti Park, Svédország

Az Észak-Svédország-beli Sarek Nemzeti Park a tapasztalt természetjárók mekkája, a park déli részét átszelő Király túraútvonalon kívül ugyanis nincs kitaposott út. Nyáron horgászni is lehet, de a magasodó hegycsúcsok, gleccserek, gyorsfolyású hegyi patakok és vízesések is csak arra várnak, hogy felfedezze őket valaki!

Fotó: Getty Images

Durmitor Nemzeti Park, Montenegró

A Montenegró északnyugati részén elterülő nemzeti parkot a Piva, a Tara és a Kormanica folyók fogják közre. A területen 23 hegy magassága haladja meg a 2,300 métert, míg az ország legmagasabb csúcsa (Bobotov kuk) is itt található a maga 2,523 méterével. A Tara folyó 82 kilométer hosszú, 1600 méter mély kanyonja több mint 1500 növény- és 150 madárfajnak ad otthont, míg a park 18 gleccsertavának visszatükröződő vízfelülete igazán különleges látványt tár a látogatók elé.

Fotó: Getty Images

Magas-Tauern Nemzeti Park, Ausztria

A Magas-Tauern hegységen keresztül fut az osztrák Alpok legcsodálatosabb alpesi útja, a Großglockner Hochalpenstrasse panorámaút, amely érinti Ausztria legmagasabb pontját, a 3798 méter magas Großglocknert, és a Pasterze-gleccsert, ami az ország legnagyobbja. A melegebb hónapokban érdemes autós kirándulást tenni előbbieket érintve, amely során 2500 méteres magasságig lehet feljutni.

blank
Fotó: Getty Images

Killarney Nemzeti Park, Írország

Természetes tölgyerdő, csobogó vízesések, szürkés vízfelületű tavak és magas hegycsúcsok szolgálnak otthonául a több mint 10,000 hektáros park területén élő őshonos gímszarvascsordáknak. Kihagyhatatlan program a kajakozás a Killarney-tavakon naplementében, ami közben érdemes kitérőt tenni a Ross-kastély környékén.

blank
Fotó: Getty Images

Paklenica Nemzeti Park, Horvátország

Horvátország kevésbé ismert, ám annál több természeti kincset rejtő nemzeti parkja jóval kevesebb látogatót vonz, mint a Plitvicei-tavak vagy a Krka Nemzeti Park, így annál inkább élvezhető kirándulási lehetőséget kínál. A kanyonok, barlangok és hegycsúcsok között 200 kilométernyi túraútvonal kanyarog, így a Velebit-hegylánc legmagasabb pontjára (Vaganski Vrh, 1757 méter) is felvezet egy, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

blank
Fotó: Getty Images

Saxon Switzerland Nemzeti Park, Németország

A hegy- és sziklamászás, és a vízi sportok szerelmeseinek látniuk kell a Saxon Switzerland Nemzeti Parkot, amely a cseh Bohemian Switzerland Nemzeti Park határon túli folytatódása. A parkon keresztül folyik az Elbe folyó, aminek mentén pedig biciklitúra-útvonal húzódik, de lehet gyönyörködni a folyóban gőzhajóról is.

blank
Fotó: Getty Images

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

A Vatnajökull Nemzeti Parkban tanúi lehetünk a jég és a vulkanikus aktivitás nem mindennapi találkozásának. A park Izland mintegy 14%-át foglalja el, így mindenképpen érdemes helyi túravezető segítségét kérni, aki kiigazodik a gleccserek alatt kialakult jégbarlangokban.

blank
Fotó: Getty Images

Triglavi Nemzeti Park, Szlovénia

Szlovénia egyetlen nemzeti parkja a területén elterülő legmagasabb hegyről, Triglavról kapta a nevét, ami egyben az ország legmagasabb pontjával is büszkélkedik. A vadvízi evezés kihagyhatatlan program a parkban, melynek során sebesen folyó forrásvizek és sima tükrű tavak váltogatják egymást.

blank
Fotó: Getty Images

Göreme Nemzeti Park, Törökország

A Göreme Nemzeti Park Kappadókia területén található, ahol a természet sehol máshol nem látható formában mutatja meg magát. Nem véletlen, hogy a park, a sziklatemplomok, illetve a föld alatti városok is az UNESCO Világörökség részét képezik.

blank
Fotó: Getty Images