Ismerd meg Budapest építészeti kincseit! – Júniusban ismét itt a szecesszió világnapja!

Magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük a szecesszió világnapját.

Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz.

A szabadkai zsinagóga festett üvegablaka, Komor Marcell és Jakab Dezső, 1902,Željko Vukelić: a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet

Az idei évben a szecesszió népszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Réseau Art Nouveau Network által ajánlott téma, „A kedvenc szecessziós építészem” kerül fókuszba a világnapon. A programsorozat kiemelt eseménye a régió szecessziós építőművészetét bemutató nemzetközi tablókiállítás, melyet a Transznacionális Duna Együttműködési Program tagvárosaiban (Belgrád, Bécs, Budapest, Bukarest, Ljubljana, Nagyvárad, Szabadka, Szeged, Szófia és Zágráb) egy időpontban tekinthet meg a közönség.

A steinhofi Szent Lipót templom szentélye, Otto Wagner, 1904-1907, WienTourismus / Christian Stemper

A szecesszió hullámai – Építészet a Duna menti régióban című tárlat május 30-tól június 18-ig, ingyenesen tekinthető meg a FUGÁBAN. A világnap alkalmából további, az egész hétvégét kitöltő programok, szecessziós városi séták, tárlatvezetések és családi alkotóműhely várja az érdeklődőket június 9–10-én.

A szecesszió napjához kapcsolódóan több izgalmas programmal is készül Budapest, melyeken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A részletekért kattints ide.