A fröccsözésen túl: Kültéri kultúrprogramok a fővárosban

Irodalmi sétákkal, éjszakai túrákkal, gasztronómiai fesztivállal, könyvhéttel és kertmozival kecsegtet Budapest az elkövetkezendő néhány hétben. Íme, 10 izgalmas program május 17. és június 11. között, ha egy kis kultúrát is csempésznél a fröccsmámoros tavaszi délutánokba és estékbe.

 

OTP Gourmet Fesztivál 2018 – május 17-20.

A hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, és vendégül hívja a környező országok sztárséfjeit.

További infó ITT.

 

 

Kávéházak éjszakája – május 18.

A május 18-i Kávéházak Éjszakáján a város mintegy húsz helyszínén számos program közül válogathatnak a látogatók. A kávéházak és a kultúra szerelmesei az éjszaka folyamán a programokat ingyenesen látogathatják.

További infó ITT.

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művekben – május 18.

A bunkertúra a hazai turisztikai piacon teljesen egyedülálló programcsomag: Magyarország valaha volt legnagyobb gyárának 1944-es eseményeit mutatja be a legendás Csepel Művek területén 4 órányi programot nyújtva, II. világháborús építésű óvóhelyek meglátogatásával. A Csepel Művek területének felfedezése mellett a vendégek átfogó képet kapnak a korabeli légoltalomról, az óvóhelyek gépészeti berendezéseiről és a történeti eseményekről (az óvóhelyek építéséről, a gyárat ért II. világháborús légitámadásokról, stb.).

További infó ITT.

Csak romantikusan! – Irodalmi körút a belvárosban – május 19.

A sarkon a múlt felé fordulva rátérünk a „Romantika körútra”, ahol Vörösmarty, Petőfi, Arany és Jókai életének számos belvárosi helyszínét keresheted fel a séta során, melynek tervezett időtartama 1,5 óra.

További infó ITT.

Szilárd Piano Projekt feat. Kiss Flora és Schoblocher Barbara – május 21.

Balanyi Szilárd a Quimby zongoristája ezúttal zenekarai nélkül, egy szál zongorával és két csodálatos hangú énekesnővel, Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával áll színpadra. Szilárd 2002-ben indította útjára szólóprodukcióját, ahol a lágyabb, fülbe kúszó dallamokra és szívbe karcoló zongorafutamokra kerül a reflektorfény. A szólóban is tekintélyes életművel büszkélkedő előadó most pár év kihagyás után ismét élőben játssza dalait, a Budapest Parkban pedig egy különleges felállásban, egyetlen pianón csendülnek majd fel dalai a tavaszi éjszakában.

További infó ITT.

Vasárnapi séta a Károlyi-palotában – a pincétől a padlásig – május 27.

A Károlyi-palotát az egyik legjelentősebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb belvárosi palotájává. A séta során megismerheted a klasszicista palota és az egyik leghíresebb magyar főnemesi család, a Károlyiak évszázadokon átívelő történetét. Ez alkalommal ritkán látható, titkos helyeket is alkalmad lesz szemügyre venni, a pincétől a padlásig.

További infó ITT.

A várban lakni világnézet – május 27.

A séta során – a még látható mellett – rekonstrukciók segítségével mutatják be a vári nemesek már nem létező vagy jelentősen átalakult egykori lakóházait, s a „ki hol lakott” kérdésén túl mesélnek el egy-egy történetet róluk úgy, ahogy azt a kortárs Jókai Mór, vagy később Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád látta (s mesélte volna a Szentháromság utcai Huber-féle Sör- és Borház egyik asztalánál egy fenséges libamáj mellett). Lesznek itt terítéken pletykák, botrányok, rangon aluli és felüli kapcsolatok, politikai pálfordulások s más (nem éppen nemes jellemre valló) esetek.

További infó ITT.

KOBUCI Kertmozi // Macska-jaj – június 2.

Grga Pitic – a cigány keresztapa és szemétdombkirály – és Zarije, egy cementüzem büszke tulajdonosa, régi jó barátok, bár vagy 25 éve nem találkoztak. A már nyolcvanas éveiket taposó, betegségekkel küszködő két zsivány kölcsönös tiszteletben élt át együtt bűnt és bűnhődést. Zarije fia, Matko, a semmirekellő naplopó, mivel saját apját nem meri megkérni, Grgától kér pénzt kölcsön egy vonatrakomány benzin megszerzésére. Matko, sikeres trükkjén felbuzdulva felajánlja Dadan Karambolónak, a cigány gengszterek kábítószeres királyának, hogy beveszi a benzinbuliba. A gátlástalan Dadan azonban becsapja, így nincs más választása, mint elfogadni Dadan kárpótlási kérését, vagyis hogy hozzáadja fiát, Zarét Dadan húgához, Afroditához.

További infó ITT.

Műtárgyak Éjszakája – jún. 7-9.

A Műtárgyak Éjszakája 2018. június 7-8-9-én 30 helyszínen több, mint 60 programmal vár Budapest-szerte! Látogass el műtermekbe, műhelyekbe, és ismerd meg a restaurátorok titkait. Alkoss a workshopokon, járd végig tematikus sétákon a hazai műkereskedelem legizgalmasabb pontjait és csöppenj bele a műtárgyak rejtélyes világába.

További infó ITT.

89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok – jún. 7-11.

Könyvhét és -vásár Budapest legforgalmasabb sétálóutcáján, a Vörösmarty téren a Helikon, a Libri, a Kolibri és a Park könyvkiadók jóvoltából.

További infó ITT.