Menekülj csak a problémáid elől, úgyis újabbakra bukkansz – Senki sem tökéletes-filmajánló

Néha mindenkinek meggyűlik a baja a családjával, ám csak kevesek mennek el odáig, hogy hátrahagyva a családi vállalkozást elszöknek otthonról, hogy vidéken, új életet kezdve találják meg a boldogságot. Gerald (Gérard Depardieu) mégis így tesz. És egyáltalán nem bánja meg. 

Gerald hűtlen felesége autószerelő-műhelyében dolgozik. Hiába ő a hely lelke és motorja, nem kapja meg a kellő megbecsülést, sem a munkahelyén, sem otthon, ahol anyósával és felesége előző házasságából született fiával él együtt.

Ezért Gerald gondol egy nagyot, és vásárol magának egy saját autószerelő-műhelyt vidéken.

A vidéki lét sok izgalmat rejteget, elsősorban Barbarát (Catherine Deneuve), aki a műhellyel szemközt lévő hotel tulajdonosa, nála szállt meg Gerald is. Barbarának a négy éve autóbalesetben meghalt szerelme vásárolta a hotelt, hogy a közelében tudja a nőt, holott Barbarának szemernyi érzéke sincs a vendéglátáshoz, sokszor még az emberekhez sem. A település lakóinak jóindulatára alapoz, amit rendesen ki is használ.

A vajszívű Gerald is beáll a sorba, és hagyja, hogy Barbara belőle is hasznot húzzon.

De nincs is ezzel semmi gond, véli Gerald, így legalább történik vele valami. És különben is: a felesége mellett 20 évig kellett csendben tűrnie és alázatosan szolgálnia. Gerald új műhelyével sincs minden rendben: a tulajdonosa csak később adja el neki az üzletet, mivel a férfi előbb elutazik Üzbegisztánba, amihez a helybéliek adakozása segítette hozzá. Igen ám, csakhogy a férfi az indulás előtt összeveszik a szerelmével, így egyedül indul útnak, ráadásul a várva várt vakáció sem úgy sül el, ahogy tervezte.

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu tökéletes párosítás a filmvásznon. Barbara felelőtlen, szétszórt, megbízhatatlan és az alkoholt sem veti meg, finoman szólva, mégis egy szerethető, esendő nő, egy idősödő femme fatale.

Gerald pedig mindennek a tökéletes ellentéte, egy visszahúzódó, szerény és megbízható szerelő, akire minden szorult helyzetben lehet számítani. 

A Senki sem tökéletes az emberi tökéletlenségről, a menekülésről és az egymásra találásról szól, mindazokról a hibáinkról, melyek a másik szemében talán nem is tűnnek hibának, sokkal inkább látszanak vonzó tulajdonságnak.

A Florence Quentin által rendezett film egy kellemes hangulatú, romantikus vígjáték, ami egyáltalán nem tolja túl az érzelmességet, így nem válik csöpögőssé vagy szentimentálissá.

A Senki sem tökéletesből kiderül, a magánéleti zűrök elől nem lehet elmenekülni, de nem is érdemes, mivel pont ezek a problémák adják az életünk  sava-borsát, melyek nélkül végtelenül unalmasak lennének a mindennapjaink.

A film premierje 2018. április 19-én lesz a Cirko-Gejzírben.