Színházban ilyen jót még nem nevettél: Utánképzés ittas vezetőknek-ajánló

Sztereotip  és egyre kevésbé helytálló elképzelés élhet az emberek egy jelentős részének a fejében a színházakról. Ide ugyanis nem csak a hajlott hátú, kontyos nénik járnak, kikönyökölt zakójú, pocakos öregemberek társaságában, hogy merev testtartással, fegyelmezetten, pisszenés nélkül nézzék végig a súlyos erkölcsi dilemmákkal foglalkozó darabot.

Az Utánképzés ittas vezetőknek című előadásnak a fenti képhez semmi köze. A darab vidám és egyszerűen képtelenség nevetés nélkül végignézni – messze meghaladja a legtöbb vígjáték poénfaktorát is. Köze sincs a színházakról olykor gondolt távolságtartó  és kimért attitűdjéhez –  Háy János darabja a szórakoztatásról és a szórakozásról szól.

Az Utánképzés ittas vezetőknek elvileg keserű komédia, mivel a sztori kiindulópontja nem éppen vidám. A történet 9 emberről szól, akiket ittas vezetésen kaptak, büntetésül pedig egy háromnapos csoportterápián kell részt venniük, ahol ki-ki elmondja, mi vezette őt a rossz útra – az ittas vezetéshez.

A kilenc „bűnöző” egymástól nagyon különböző karakterek, van köztük házmester, nagy multinál dolgozó marketinges kisasszony és a gyerekiért élő elvált apuka is.

Innentől kezdve a darabnak már könnyű dolga van, mi mást is kaphatnánk ugyanis a különböző karakterek egymás mellé állításakor, mint csélcsap, vicces párbeszédeket és sok-sok nevetést?

A csoportnak két terapeutája (Bede-Fazekas Annamária, Murányi Tünde) is van, akik szívük szerint valahol egészen máshol lennének és nem ezzel a kilenc emberrel foglalkoznának, akik szintén máshol és mással ütnék el az idejüket (mondjuk a kezükben egy pohár borral a volán mögött). Főként, hogy senki sem tudja, tulajdonképpen milyen esemény résztvevői is.

Utánképzés? Netalán terápia? Valamilyen különleges szeánsz?

Az biztos, hogy a darab az ittas vezetésről való leszoktatás szempontjából biztosan nem sikeres, más szempontokból viszont igen szép eredményeket könyvelhet el magának.

Például abból, hogy bő kilencven percen keresztül szórakoztassa a közönséget, hibátlanul teljesített.

Mit utánképzés? Inkább diplomavédés! Az Utánképzés ittas vezetőknek nemcsak a színházrajongóknak kötelező darab, a színhától némileg idegenkedőek számára is alapdarab, ha úgy tetszik, előképzés a színház megszeretéséhez.