A brit kutatók legújabb felfedezése miatt soha többé nem fogsz muffint enni

Szereted a muffint? Hát akkor villámgyorsan szokj le róla! Néhány kávézókban és boltokban kapható áfonyás muffinnak ugyanis jóval nagyobb a cukortartalma, mint a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség. 

Két egészséges táplálkozással foglalkozó brit csoport, az Action on Sugar és az Obesity Health Allianace elemzése szerint egy-egy áfonyás muffinban akár nyolc teáskanál cukor is lehet, miközben az ajánlott napi adag felnőtteknek hét kanál, gyermekeknek pedig ennél is kevesebb.

A kutatást végző két szervezet 28 olyan muffint vizsgált meg, amelyeket pályaudvarokon és szupermarketekben árulnak. Elemzésük alapján 61 százalékuk hat vagy ennél több teáskanál cukorral készült, ami meghaladja a 7-10 éves gyermekek számára ajánlott napi cukoradagot.

A pályaudvari boltok muffinjaiban 19 százalékkal több cukor volt, és a sütemények 32 százalékkal nagyobbak voltak a szupermarketekben árult muffinoknál.


Az Obesity Health Alliance szóvivője felhívta rá a figyelmet, hogy bár sokan gondolhatják, hogy az áfonyás muffin viszonylag egészséges választás a csokoládéval vagy más süteményekkel szemben, az adatok azonban mást mutatnak.
A cukortartalom és méret szempontjából nagyon sokféle muffin kapható a tápérték korlátozott megjelölésével, nagyon könnyű egyetlen süteménnyel túl sok cukrot fogyasztani.

A két szervezet arra szólította fel a gyártókat, hogy csökkentsék a sütemények cukortartalmát. Ez összhangban van a brit kormány terveivel, amelyek szerint 2020-ra a népszerű termékek cukortartalmát 20 százalékkal kell csökkenteni.

MTI