Idén 100 éves az egyik legszebb budapesti fürdőnk, a Gellért Fürdő

A Bartók Béla út egyik legimpozánsabb, szecessziós épülete, a Gellért Fürdő 100 évvel ezelőtt nyitott meg a kapuit a vendégek előtt. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a centenáriumát ünneplő helyről és azt is eláruljuk, milyen érdekes kiállítást láthatsz a fürdőben, ha felkeresed. 

Már az Árpád-korban is fürdő volt a mai Gellért helyén. II. András  alapította az egykor helyén álló kórházat és gyógyfürdőt, melynek vizében később a törökök is előszeretettel merítkeztek meg. Később, Buda visszafoglalása és a török kiűzése után finom iszapja miatt Sárosfürdőnek nevezték el, amíg aztán a Szabadság híd építésének idején azt le nem bontották.

A ma látható épület és 1912 valamint 1918 között, orosz hadifoglyok munkájának segítségével fel nem húzták a főváros első luxus szállóját, ahol minden szobához saját telefonkészülék tartozott és Európa legmodernebbnek számító gyógyfürdőjével is a Gellért büszkélkedhetett.

A barokkos kupolák alatt szecessziós épület bújik meg, melyet az íves főbejárat két oldalán a gyógyulás folyamatát jelképező szoborcsoport díszít. A Gellért letaglózóan szép előcsarnoka tíz, Róth Miksa műhelyében készült díszablakkal van kidekorálva, melyek az Arany-féle Buda halála jeleneteit ábrázolják.

A Zsolnay-gyár ehhez az építészeti műremekhez is hozzájárult kerámiáival: a termál részleg falait gazdagon kimunkált, színes porcelánok díszítik. Nem csoda hát, hogy a szálloda vendégei között találhatjuk többek között Nixon elnököt, XII. Pius pápát, vagy Julianna holland királynőt, aki férjével a Gellértben töltötte mézesheteit. De a filmekből és reklámokból sem maradt ki a Gellért Fürdő. Itt készült például a Danone reklámfilmje, vagy a Kém című film egyes jelenetei.

A Gellért Fürdőben tegnap óta látható Radisics Milán fotókiállítása, a Vízből levegőből a 100 éves Gellért Fürdő. A tárlaton olyan képpárokat láthatunk, melyek teljesen megváltoztatják a fürdőről alkotott eddigi képünket. Az eseményről több infót itt találsz.

Képek: Fortepan.