Ma van a boldogság világnapja!

Amikor 1972-ben Bhután királya bevezette a Bruttó Nemzeti Boldogság (Gross National Happiness/ GNP) fogalmát, még nem sejthette, mit hoz majd a jövő. 40 évvel később, 2012-ben az ENSZ javaslatára létre jött a boldogság világnapja, amit minden évben március 20-án tartanak világszerte.

Azt mondják, egy mosoly néha csodákra képes, de mi a helyzet a boldogsággal? Bizonyos tanulmányok szerint a boldog emberek nagyobb részben járulnak hozzá az ország gazdasági növekedéséhez. Ebből indul ki a megállapítás, miszerint a boldogság és jólét elérése általános cél kellene, hogy legyen a világ összes lakója számára, és a boldogság világnapja ezt az üzenetet (is) hivatott közvetíteni.

Mit tehetünk a boldogságunkért?

Bhután királya összeállított egy 9 kategóriából álló listát, amin sorra vette az általa elengedhetetlennek tartott szempontokat, melyek nagyban befolyásolják a GNP-t. A következőket sorolta fel: életszínvonal, oktatás, egészség, időbeosztás, környezeti sokféleség és fenntarthatóság, közösségi kapcsolatok, pszichológiai jólét, jó kormányzás és kultúra. Bizonyos kategóriákon mi magunk is változtathatunk, így ideje kezünkbe venni az irányítást. Adunk néhány tippet, hogy már ma belevágj!

1#

Lazulj el! Amint képes leszel arra, hogy elengedd a negatív gondolatokat és a feléd támasztott elvárások nyomását, javulni fog a teljesítményed.

2#

Sajnos néha elkerülhetetlenül negatív helyzetekbe kerülünk, és ilyenkor az a legjobb, ha minél előbb megoldást találunk, hiszen annál gyorsabban túl tudjuk tenni rajta magunkat. Ha valami felzaklat, ne hagyd, hogy letörje a kedved és elterelje a figyelmed az élet apró örömeinek élvezésétől. Ne halogass, és ne nyomd el az érzéseidet, inkább nézz szembe velük!

3#

Ne aggódj állandóan a jövőn! Jobban teszed, ha a jelenre koncentrálsz, és azt élvezed, ami most történik. Minden nap szánj pár percet arra, hogy hálát adsz azért, amid van (még akkor is, ha első gondolatra nem tűnik fontosnak). Örülj a napsütésnek, annak, hogy nem késted le a buszt, és van hol álomra hajtanod a fejed… Ha így teszel, jobban fogod élvezni az életed.

4#

Fordíts több időt a testmozgásra, mert jót tesz az egészségednek, feltölt energiával, ráadásul a mozgás eredménye a magabiztosságodon is javít. Aludj többet, hogy fejlődjön a koncentrációs képességed. Tölts több időt a szeretteiddel, kezd új hobbiba és tanulj meg meditálni!