Kezdődjön a mulatság: Holnap lesz Szent Patrik-nap!

Vidámság jellemzi az írek nemzeti fesztiválját, amely patrónusukat, Szent Patrikot ünnepli. Ez az a nap, amikor mindenki előhalássza a szekrény mélyéből legzöldebb ruhadarabjait, hogy abban parádézzon Dublin utcáin énekelve, táncolva és lóhere alakú süteményt falatozva.

Tudtad, hogy hazánkban is megrendezik? Március 18-án, tehát egy nappal a hivatalos ünnepnap után immár 8. alkalommal kerül sor a Szent Patrik előtt adózó fesztiválra, amit az Ír- Magyar Üzleti Kör szervez évről évre.

Ha szeretnél részese lenni a zöldellő kavalkádnak, akkor március 17-én betérhetsz a Becketts Irish Pub és Étterembe (Liszt Ferenc tér 11.) is, ahol tematikus bulival készülnek, de a Jack Doyle’s Irish Pub (Pilvax köz 1-3.) élőzenés estjét is kár lenne kihagyni. Guinness sör és poénos kalapok garantálják a tökéletes ír hangulatot.

Inkább egy jó whisky társaságában ünnepelnéd az ír védőszent napját? Válassz a legjobbnak tartott nedűk közül! Ajánljuk a következők megkóstolását: Jameson’s Black Barrel Select, The Sexton Single Malt és Bushmills Red Bush Irish whisky.

4 Meglepő tény a Szent Patrik-napról

1#

Szent Patrik jelképét, a háromlevelű lóherét a néphit szerint annak idején arra használta a püspök, hogy a pogány íreknek elmagyarázhassa, mi a szentháromság.

2#

Érdekes módon Szent Patrik nem ír, igazából Walesben született.

3#

Az első fesztivált az 1760-as években New Yorkban szervezték meg.

4#

Minden évben zölddé változik a Chicago-folyó március 17-én, a Plumbers Local 110 union csapatának hála, akik átmenetileg megszínezik a vizet. (A folyó 4-5 óra elteltével visszanyeri eredeti színét.)