Ezt a krimit még Agatha Christie is megirigyelte volna – Könyvajánló

Igazi krimi fanatikusként rengeteg bűnügyi regényt olvastam már, de az örök kedvenc számomra Agatha Chrisite marad. Talán azért, mert az ő történeteiben az olvasónak valóban lehetősége van megdolgoztatnia azokat a bizonyos szürke agysejteket.

A krimi királynője után sem halt ki a műfaj szerencsére, a 21. században is vannak olyan krimik, melyek felérnek az Agatha Christie-féle magasságokig. Ilyen történetek például Mary Higgins Clark könyvei is.

Mary Higgins Clark egy régi, gyerekkori kedvencem, mivel a 88 éves írónő (kor tekintetében már meg is haladta a 76 évesen meghalt Agatha Christei-t!) könyveit a ’90-es évektől – különböző kiadók jóvoltából – lényegében nagyobb kihagyás nélkül élvezhette a magyar olvasóközönség is, mind a mai napig.

Jelenleg a 21. Század Kiadó vette gondozásába a Clark-krimiket, a legutóbb megjelent A Csipkerózsika-gyilkosság már a 4 kötet, amit a kiadónak köszönhetően olvashatunk.

21. Század Kiadó

A Csipkerózsika-gyilkosság A gyanú árnyékában sorozat negyedik kötete. A történetek főszereplője (vagy nyomozója, ha úgy jobban tetszik) Laurie Moran, televíziós producer, akinek a műsorában régi, megoldatlan ügyeket fejtenek meg.

A Csipkerózsika-gyilkosság esetében a bíróság elvileg megtalálta a bűnöst, Caseyt (alias Csipkerózsikát), akit 15 évre ítéltek el. A másfél évtizedes büntetése letöltése után keresi fel a nő Laurie-t, hogy megkérje, nyomozza ki, ki követte el azt a gyilkosságot, melyért neki kellett jogtalanul megbűnhődnie.

15 évvel korábban Caseyt férje, Hunter meggyilkolása miatt csukták le. A férfi egy híres és gazdag család sarja volt, akire fényes politikai karrier várt. Huntert az otthonában ölték meg egy gálaeste után, ahová a felesége is elkísérte. A gyilkosság éjszakáján egyedül Casey volt otthon, akinek a kezén lőpornyomokat találtak, a gyilkos fegyveren pedig ott voltak az ujjlenyomatai. Így a rendőrség előtt nem voltak kérdések: a bűnős egyértelműen Casey, Hunter menyasszonya. 

blank

Casey-nek 15 évvel később öt gyanúsítottja is van.

Vajon Hunter mellőzött öccse a gyilkos, aki irigykedett a bátyjára? Vagy a férfi legjobb barátja, aki feltehetően pénzt lopott Hunter cégéből? Esetleg a férfi apjának a titkárnője az igazi gyilkos, aki titkon az apja szeretője is lehetett?

Laurie-ra és csapatára vár a feladat, hogy kinyomozza a gyilkosságot – feltéve persze, hogy nem az igazi bűnöst ítélték el és Casey valóban ártatlan.

A könyv nem szűkölködik a fordulatokban, sorra derülnek ki a Hunterhez közeli emberek titkai és hazugságai. Nem krimi egy krimi némi szerelmi szál nélkül, Mary Higgins Clark pedig kifejezetten szereti szabadjára engedni  romantikus hajlamait műveiben (pont, mint Agatha Christie). Ebben a kötetben a Laurie és A gyanú árnyékában-béli volt kollégája, Alex közötti érzelmek mélyülnek el.

A könyvben minden megvan, amitől egy krimit szerethetünk: izgalmas, ellentmondásos karakterek, a gyanúsítottak zárt csoportja, egy elszánt nyomozó, rengeteg apró rejtély melyek közül a legfontosabb természetesen az, hogy ki a gyilkos?

Mary Higgins Clark krimijei kellemes agytornát jelentenek az olvasóknak, akik, ha jól értelmezik az írónő elejtett nyomait, kitalálhatják, hogy ki a gyilkos.

Nekem sikerült.