Kornél kalandjai Krabin, Thaiföld rejtett kincsén

Biztosan rengeteg képet láttál a közösségi oldalakon barátaid külföldi utazásairól, amelyekről egyértelműen kiderül, milyen jól érzik magukat lustálkodás, vagy éppen egy izgalmas kirándulás alkalmával. Te sem szeretnél lemaradni ehhez hasonló élményekről, ugye? Ha eddig nem jártál Thaiföldön, akkor beszámolónk alapján biztosan kedvet kapsz, és nyereményjátékunknak hála lehet, hogy átélheted egy ott töltött elő-nyaralás élményeit.

Thaiföld évek óta az egyik legkedveltebb téli/tavaszi úti cél, ami egyaránt vonzza a hátizsákos turistákat és a luxus vakáció iránt érdeklődőket. Az ország népszerű tengerpartjai Phuket és Koh Samui, amelyeket november és március között érdemes meglátogatni, tekintve, hogy a napközbeni hőmérséklet átlagosan 30 °C fok, és ez az időszak a legkevésbé esős.

Korábban az utazók nagy része csak a főváros, Bangkok meglátogatásán gondolkodott, mostanság viszont számos thai városba egyszerűen el lehet jutni repülővel. Phuket, Pattaya és Koh Samui a magyarok kedvencei közé tartoznak, ami az utazási irodák remek ajánlatainak is köszönhető. Abban az esetben viszont, ha a turistáktól távolabbi, ugyanakkor kevesebb látványossággal – ám annál szebb természeti adottságokkal – rendelkező települést céloznál meg, Krabi a tökéletes választás!

Kornél azok közé tartozik, akiknek volt szerencséje többször ellátogatni Thaiföldre, és Krabiban is járt, ami elmondása szerint mondhatni a véletlen műve. Egy bungallót béreltek Koh Phi Phiben, ami a tengerparti szórakozóhelyek árnyékában húzódott meg, így a bambusz-házikó falai hajnali 4 óráig ütemre rezzentek össze. Az első nap kellemetlen tapasztalata után új, kevésbé zajos otthont kerestek maguknak a szigeten. Miután több hajójegyet árusító irodánál elsétáltak, megtudták, hogy Krabi csupán 2-3 órányi távolságra van tőlük. Rögtön lecsekkolták az interneten, és lenyűgözték őket a fényképek, amelyek Krabiról készültek. Arról nem is beszélve, hogy egy 3 csillagos szálláson alig 5 000-1 000 Forint közötti összeget kérnek el egy éjszakáért, míg mindez egy 4 csillagos helyen 15 000-20 000 Forintba kerül, reggelivel együtt.

Érkezés Krabiba

Néhány óra múlva már ki is kötött a hajó Krabi partjainál, és Kornélék rögtön szerelembe estek a varázslatos hellyel. Krabi nyugodtsága és természeti adottságainak szépsége valódi felüdülés volt a turistáktól hemzsegő városkák után. A szállásuk az Ao Nang Beachtől pár percre volt, viszont ha valaki messzebb bérelne, rendelkezésre áll a Tuktuk nevű, olcsónak mondható személyszállító eszköz, amit a nap bármely szakában igénybe lehetett venni.

blank

Váratlan vendég

Egy délután éppen félálomban pihentek a csodás Ao Nang Beachen, amikor észrevették, hogy „valaki” a cuccaik között turkál. Meglepetten csodálkoztak rá, hogy a váratlan látogató nem más, mint egy kicsi majom, kezében egy banánnal, ami az első zsákmánya volt a táskákból. Először nevettek rajta, majd gyorsan utána iramodtak, és egészen a part végéig követték, ahol sok-sok majom játszott a homokban, akár egy iskolai csoport.

blank

A közlekedés másik fontos módja a jellegzetes hosszúfarkú hajó, ami kenuszerű hajótörzzsel, hosszú tengelyű hajócsavarral és egy nagyobb teljesítményű autómotorral rendelkezik. Kornélék ki akarták próbálni, ezért egy-napos utazásra kibérelték, hogy felfedezhessék a Mangrove erdőt. Az indulás előtt a hotelnél várták őket, onnan a partra mentek, ahol hajóra szálltak. Az út során nemzeti parkokat érintettek, és közben dupla kajakra váltottak, így eveztek az erdőbe. A nap végén még egy kis pihenésre is maradt idő e lakatlan terület homokos partjain.

Gasztronómia

Az Ázsiába látogatók számára gyakran fejtörést okoz, honnan szerezzék be az ételt. Ha amiatt aggódsz, hogy nem találsz semmi ízlésednek valót, talán megnyugtatónak fogod találni, hogy a gyorsétterem- és kávéház- láncok itt is megvetették a lábukat. Persze, ha szívesen kipróbálnál néhány helyi különlegességet, ajánljuk a Pad Thai nevű ételt, ami egy tipikus, rizstésztából készülő helyi fogás hallal vagy tofuval, pörkölt mogyoróval megszórva. Csupán pár száz forint az ára, és szinte mindenhol megtalálható.

blank

Krabi Budapestről egyszerűen megközelíthető a Qatar Airways menetrend szerinti járataival, egy átszállással. A repülőgépen ízletes vegán ételeket szolgálnak fel, aminek hála kellemesen telik az utazás Dohába. Az átszállásra várva pedig a Hamad Nemzetközi Repülőtér hatalmas, duty-free üzleteiben lehet elütni az időt.

blank

A beszámoló elolvasása reméljük, hogy megkönnyíti a döntésed, amikor legközelebbi utazásodat tervezed, akár már a márciusi hosszú hétvégék egyikén. Főleg, mert hasonló áron juthatsz el a csodálatos Thaiföldre, mintha Európa népszerű városait látogatnád meg.

Játssz a Funzine.hu és a Qatar Airways játékán, (klikk ide) és nyerj utazást!