Egy mesésen különc zeneszerző: Danny Elfman

Nem csoda, hogy annyian rajonganak Danny Elfman munkásságáért: A dallam mögött ott rejtőzik a varázslat, de a sötét hangulatok is meglepően valóságosan kerítenek hatalmukba, ha Danny Elfman filmzenéit hallgatjuk.

Leginkább a Tim Burton rendezővel közös mozik soundtrackjeivel vált népszerűvé.

NEW YORK, NY – OCTOBER 04: Composer Danny Elfman attends „The Girl On The Train” New York Premiere at Regal E-Walk Stadium 13 on October 4, 2016 in New York City. (Photo by Matthew Eisman/Getty Images)

Régről sokaknak ismerős lehet az Álmosvölgy legendája című, jobb híján komikus horrornak titulálható film, melynek során Johnny Depp igyekezett rendet vágni a „fejetlenségben”. Deppnek egyébként nagyon bejött ez a vonal, és később színészként több ízben részt vett a szerzőpáros „bizarr-sötét-vicces” háromszög mentén mozgó filmjeinek készítésében. Ilyen például az Ollókezű Edward, a Halott menyasszony, vagy az Alice csodaországban.

Kevésbé ismert, hogy a Chicago című musicalben felbukkan egy igazi kis jazz-opus, a Roxie’s Suite, melyet szintén Elfman „követett el”.

A műfaj igazán benne van a kisujjában, és kifejezetten vagány, amikor csontvázak csapnak egy (al)világra szóló hatalmas bulit a Halott menyasszony egyik jelenetében:

A Zuglói Filharmónia szimfonikus zenekar úgy döntött, hogy december 29-i Filmzene koncertjének programjába beválogat néhányat Elfman zenéiből. Magyarországon eddig nem nagyon lehetett élőben hallani soundtrackjeit, így épp itt az idő, hogy ő is felkerüljön a palettára. A Budapest Kongresszusi Központban este 7-kor kezdődik a csodálatos utazás a szuperhősök és mesék birodalmába, ennek megfelelően hallhatunk majd részleteket a Batman, a Pókember és a Charlie és a csokigyár című filmekből Horváth Gábor karmester vezényletével.

További infókért kattints ide