Gasztronómiai kalandok a Budapesti Karácsonyi Vásárban

Budapest első számú karácsonyi vásárát, a Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásárt nemcsak a fantasztikus ünnepi hangulata vagy az egyedi kézműves termékei miatt érdemes felkeresned: különleges gasztronómiai programjairól sem érdemes lemaradnod. 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a vásár vendéglátósainak köszönhetően nem lesz hiány a Vörösmarty téren a testünket lelkünket átmelengető forralt borból, párlatokból, kávéból, csokoládéból, különböző sajtokból, kolbászokból és a hagyományos magyar ételekből, például a töltött káposztából sem.

Keddtől vasárnapig minden héten látványfőzés és ételkóstoló várja a vásározókat, de természetesen borokból sem lesz hiány: Németh Richárd borszakíró (Wine Flow) segít eligazodni a borok világában. A vásáron nemcsak a magyar, hanem az egész Kárpát-medence gasztronómiáját megismerhetjük és megízlelhetjük. Lesz itt  tokaji aszú, magyar kávé és csokoládé, prémium gyümölcspálinkák és zöldségpárlatok, és a Balatonról származó finomságokat, például a töreki babot vagy a keszthelyi tokhalat is megkóstolhatjuk.

A vásár adventi gasztroforradalmának főhelyszíne a 90 négyzetméteres hütte-bisztró, mely látványkonyhájának köszönhetően a külföldi és magyar vendégeket is ámulatba ejti, hiszen mindenki nyomon követheti, hogyan készülnek a Kárpát-medencéből származó finomságok.

Főszerepet kap majd a csülök, a kolbász és a töltött káposzta is, amelyeket az XXL Catering, a Piknik Centrum, az Alem Duna, az Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, illetve az Éléskamra Gasztro serpenyőiben és sütőiben élednek újjá egy finom csavarral, minden vendéglátó-egységben más-más elgondolás alapján.

A hütte-bisztró gasztronómiai programjai:

  • december 16: Paprika Nap
  • december 17: Látványfőzés vendégséffel, Bezerics Dániellel, a Paletta Budapest tulajdonosával – Bemutatkoznak a Balaton Alapanyagai (például a töreki babból készített sólet és Big Green Eggekben füstölt keszthelyi tokhal)
  • december 20: vásári ételek és forralt borok kóstolója
  • december 21-22: Aszúkóstoló a Béres Szőlőbirtokkal, a Kárpát-medence régióinak tradicionális gasztronómiai remekeit felvonultató tematikus látványkonyhás bemutatók, kistermelői alapanyagokkal, vendégséfekkel, borászokkal.

Karácsonyi ízek a karácsonyi vásáron (december 18. és 24. között)

Míg a magyaroknál a karácsony legfontosabb része december 24-e estéje, szenteste, addig a nyugat-európai országokban többnyire 25-e az ünnep legemelkedettebb hangulatú napja. Hazánkban a család, esetleg a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a hagyományos magyar karácsonyi ételeket, például a halászlét, a töltött káposztát, a töltött sült húsokat, a bejglit és a zserbót. Ilyenkor előkerülhet a kadarka, mely a halászlével és a sültekkel jól társítható, de a jégbornak vagy az aszúnak éppoly fontos helye van az asztalon.

 Az újévi malac hete (december 25. és 31. között)

Az újévi ételek készítésekor figyelembe kell venni, hogy a magyar népszokások szerint mely ételek hoznak szerencsét  az új esztendőre. Ismert szabály, hogy újév napján tilos baromfit enni, hisz a szárnyasok elkaparják a szerencsét, míg a halak fogyasztásával elúszhat a bőség. A legbiztosabb, ha malacot eszünk, hisz a disznó házhoz túrja a szerencsét, sőt különösen nagy szerencsehozó erőt tulajdonítanak az egyes hiedelmekben a malac farkának. A gazdagságot jelképező hüvelyesek, a lencse és a bab is jólétet ígér. Innivalóként pedig sört vagy pezsgőt érdemes fogyasztanunk.