Az egyik legjobb dolog, ami a krumplival történhet: almás kolbászos burgonya gratin

Még nem hallottál a gratinról? Akkor most itt az ideje! A csőben sült krumplit ezernyi módon el lehet készíteni, mi most egy ellenállhatatlan receptet mutatunk, amibe a kolbász és az alma is fontos szerepet kap.

Mielőtt elkezdenéd a sütést, két dolog fontos dologra hívjuk fel a figyelmed: A burgonyát vékonyra karikázd, és ne kerüljön belőle túl sok réteg egymásra (így legalább gyorsabban át is sül). Ezúttal kolbászt és almát is tettem az ételbe, szuper finom lett!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg burgonya (tisztítva mérve)
  • 25 dkg tetszőleges kolbász
  • 2 nagyobb alma
  • vaj a forma kikenéséhez
  • só, őrölt fekete bors
  • 4 dl 30%-os habtejszín
  • egy kis marék parmezánforgács

Elkészítés

  • A meghámozott burgonyát vékonyan felkarikázzuk, ahogyan a kolbászt is. A megmosott almákat szintén meghámozzuk, félkarikára vágjuk.
  • Egy nagy (vagy akár 4 egyszemélyes) formát kivajazunk, majd rétegezni kezdjük a hozzávalókat: a burgonyára alma és kolbász, arra pedig ismét burgonya jön. Minden réteget sóval és borssal fűszerezünk. Ráöntjük a tejszínt, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 40 percre.
  • Mikor már szépen pirul a teteje, rászórjuk a a parmezánforgácsot, és együtt készre sütjük. Forrón tálaljuk.

A receptért köszönet Csigó Zitának. További finom recepteket az Ízes Élet oldalán olvashatsz.