Közeledik a karácsony! – Ezekkel a receptekkel várd az ünnepeket!

A karácsonyra sosem lehet elég korán elkezdeni a készülődést. Főleg, ha esetleg finomságokkal szeretnénk kedveskedni ismerőseinknek. Összegyűjtöttünk néhány gasztroajándék ötletet, melyeket nem árt, ha már most elkezdesz készíteni.

Vaníliakivonat

A vaníliarúd minősége a fontos, nem az alkoholé. Lehet vodka, rum, amit szeretnél, persze minden esetben számolni kell az alkohol alapízével. A kicsit szárazabb vaníliarúd itt érdekes módon kívánatosabb, mert az alacsony nedvességtartalom könnyíti az ízek kiválását. Minél tovább áll, annál jobb, mert a kivonat íze egyre komplexebb lesz. A mennyiségeken, arányokon változtathatsz, de  1 dl folyadékhoz 2-4 félbevágott vaníliarúd az ideális, kb. 2 hónapos beáztatással. Minél kevesebb a vanília, annál több időt kell állni hagyni. Néha meg kell rázogatni, és 1 hónap után érdemes kóstolgatni is.

Ízesített mézek, olajok, ecetek

Nagy kaland itt sincs, ha csak az nem, hogy az olajoknál érdemes “sterilizálni a friss alapanyagokat (friss zöldfűszer, friss chili). Ez úgy történik, hogy tömény háztartási ecetben forralod 5 percig, majd papírtörölközőn teljesen megszárítod, és csak így teszed az olajba, hogy ne penészedjen. Az ecetnél természetesen ezt a lépést nem kell megtenned. A méznél pedig tanácsos szárított fűszereket használni, és az olajnál is meg lehet próbálni, de nekem az olajhoz nem volt elég erős az ízvilág.

Tartósított citrom

Az alaposan megmosott, félbe, vagy negyedbe bevágott (nem teljesen szétvágott) citromokat csak be kell sózni, és alaposan belenyomkodni egy steril üvegbe, amíg az meg nem telik. Lezárod és viszlát, forgatni viszont néha kell. 1 hónap kell neki, felnyitás után pedig hűtőben tárolandó. Tagine-okhoz, salátaöntethez, akár desszertekhez is vibráló ízt ad.

Savanyúságok

Kinek milyen metódus tetszik jobban, de ha eddig nem tetted, itt az ideje elkezdeni a savanyúságok gyártását, hogy karácsonykor meg tudd vele kínálni a vendégeidet. Cukrosabb, vagy mustármagosabb, inkább sósabb, mint ecetesebb, számtalan recept van, de – láss csodát – (majdnem) mindhez idő kell. Jó, oké, ebben azért van még egy kis szabadságod, nem kell úgy rohanni.

A receptért köszönet Horvát Sárának. További receptekért kattints az Ízes Élet honlapjára.