4 finomság következmények nélkül

Ezeket az egészséges finomságokat bátran ajánljuk mindenkinek, tényleg mindenkinek!

Jó, a mindenkinek részből kiesik az, aki nem fogyaszt tojást, sajnos ilyen pro szintre még nem sikerült lépnem, de rajta vagyok. A motiváció is megvan rá, de még egyelőre a könnyebb utat választom. Meg amúgy is, lehet palacsintát készíteni tojás nélkül!?

Nem tudom, biztosan, de egyelőre épp elég volt az, hogy belejöjjek a no glutén, no cukor, no laktóz szindróma megoldásába, úgyhogy nálam még ott figyelnek a tojások, de az egyik finomságból ám legyen, az is hiányzik. Kezdjük is a sort vele!

Csokis gabonakása

Úgy volt, hogy a gabonában van glutén, de itt a gabona a barna rizs, cirok, vörös quinoa, lenmagrost keverékét jelenti. Bármelyik bioboltban lehet ilyen alapkeveréket kapni, amire csak forró vizet kell önteni és állni hagyni 2-3 percre. Na, ezt csináljuk úgy, hogy egy adaghoz 1 perc múlva beletörünk pár kocka cukormentes étcsokit, ami a forró víztől kissé megolvad. Majd teszünk hozzá egy kanál mézet, félmarék natúr mogyorót, vagy apróra zúzott diót, és teszünk bele egy fél körtét apróra kockázva. Ha véletlenül van kéznél sült tök, akkor két kanálnyit még érdemes belepépesíteni. A csoki, a mogyoró és a méz isteni desszertté varázsolja ezt az egyébként jellemzően reggeli ételt!

Hajdina lisztes, kókusztejes palacsinta étcsokis pudinggal

A hajdinának van egy bizonyos markáns íze, de ebben a palacsintában, hidd el, hamar győzedelmeskednek a fenséges ízek! Vegyünk egy közepes tálat és mérjünk ki benne 100g hajdinalisztet. Keverjünk a lisztbe egy kávéskanálnyi fahéjat, fél kávéskanálnyi gyömbér port, egy teás kanálnyi eredeti kakaóport. Üssünk rá egy tojást és bontsunk fel egy kókusztejet, de szója-, laktózmentes tej is megteszi. Nagyjából 1dl kell bele, de adagoljuk szemre, nem szabad híg löttynek lenni, amikor már a habverőkanálról egyenletesen lefolyik kész is a tészta. Hasonlóan sütjük ki, mint a sima palacsintát, csak ez egy kicsivel vastagabb lesz és két tányér között kell pihentetni pár percet, akkor lesz puha. Glutén-cukormentes pudinggal a legfinomabb, amiből a csokis kivitelbe édesítő helyett 4-5 kocka étcsokit dobunk. Ha van otthon kedvenc gyümölcs, akkor az még elfér a pudingban! Ananásszal hihetetlenül jó..

Kókuszos piskótatekercs, csakis házi lekvárral

Ki ne szeretné ebben az országban a piskótatekercset? Mi sem egyszerűbb, mint elkészíteni mindenmentesen. 4 tojás 4 kanál nyírfacukorral vagy eritrittel verjünk fel kemény habbá, majd mehet bele 4 kanál hajdinaliszt, félcsomag sütőpor és 2 kanál kókuszreszelék. Egy lapos tepsire dobunk egy sütőpapírt és erre terítjük el egyenletesen a masszát. 10-15 perc alatt pirosra sül. Miután kihűlt, levesszük a sütőpapírt és a papíros oldalát megkenjük cukormentes, házi baracklekvárral. Feltekerjük, és már szeletelhetjük is, egyértelműen porcukrozás nélkül!

Sütőtökös ínyenc pite

Hagyjuk magunk mögött a hajdinalisztet és környékezzük meg a rizslisztet. Ez a tökös pite nálam mindent vitt, és annál, aki kóstolta. Egy tálba teszünk 220g rizslisztet, 70g laktózmentes vajat, 1 kanál nyírfacukrot, 2 közepes tojást, 1 teáskanál szódabikarbónát. Ezt jól összegyúrjuk és belesimítjuk egy elővajazott piteformába. Ez egy 24 cm átmérőre lesz elég. 180 fokon bedobjuk a sütőbe, max. 10 percre, majd kivesszük és hűlni hagyjuk. Közben megcsináljuk a pite krémjét, amibe kell egy 250g-os LM mascarpone, 3 közepes tojás, egy közepes sütőtök fele megsütve, 3 kanál nyírfacukor vagy eritrit, fél teáskanál fahéj, fél teáskanál gyömbér és fél teáskanál szerecsendió, melyek teljesen megbolondítják. Ezeket összeturmixszoljuk, majd az elkészült alapra öntjük és visszadobjuk a sütőbe még 35-40 percre. Ha kihűlt már szeletelhetjük is, de a legfinomabb másnap lesz! A tetejére egy étcsokis mártás simán elfér!