Megnyílt a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

Gazdag gasztronómiai kínálattal, élménykonyhával, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja látogatóit a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár 2017. november 10. és december 31. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.

A régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztrohetekkel, látványkonyha-bemutatókkal várja közönségét idén is a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár. Íme, egy kis összefoglaló, hogy pontosan, mire is lehet számítani 2017-ben a Vörösmarty téren.

Hütte

A hütte a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár egész vendéglátásának reprezentációs színhelye. Funkciója, hogy a látványkonyhájában (amely ugyanaz az installáció, amely a világ legrangosabb szakácsversenyén, a lyoni Bocuse d’Oron is kiszolgálta a versenyzőket) hétről hétre bemutatott, különböző témakörű gasztronómiával sűrítve közvetítse a vásár vendégei felé a vásár, a tér megújulását.

A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait.

Forralt bor

A vásár egyik központi eleme a forralt bor, amely ettől az évtől egységesen megújul a téren. Nemcsak a hütte, de a téren található összes vendéglátóegység minőségi forralt bor alapanyagokkal dolgoznak majd. Az alapanyagok neves borászatoktól kerülnek beszállításra.

Egyedi kézműveskínálat

A tradicionális és az újragondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

Itt az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják. Így nemcsak a portéka kerül a vevőhöz, hanem az alkotó személyiségéből is egy darab. Egy készítői mosoly, illetve a vásárfia valódi ismerete – a bizalom és a személyre szabott ajándék jóleső érzése – az a plusz, ami a Vörösmarty téri vásárban az ajándékokhoz jár.

Színes programok az egész családnak

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

Idén a kézművesek ötlete alapján a fellépők színpada is új köntöst kap. A díszletek között tíz, több mint egy méter nagyságú angyalka kel majd életre.

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: a kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún, nyitott műhely keretében avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

Advent

Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként a vásár kézművesei által készített óriás adventi koszorúnál, melyet több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú és így a tér egyik legszebb dísze, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 2 mázsa hántolatlan fűzfavessző-alapot 4 köteg normann fenyőággal tűzdelik meg és több mint 5-6 kg csipkebogyóval díszítik.

Hagyomány

A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

A műhely programjaként december 13-án, Luca napján, ismét várják azokat a látogatókat, akik szeretik az ősi hagyományokat és szokásokat.

Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, 2017. december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

Fényfestés

Sötétedéskor fényfestés csodája várja a vásárlátogatókat! Nézd meg egy meleg ital vagy finom étel társaságában a fények segítségével megfestett ünnepi hangulatú képeket a Gerbeaud Ház falán. A fényjáték megtekinthető minden nap délután 5 órától egészen a zárásig.

Jótékonykodj

A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában.

A tavalyi sikeres Jótékonysági adventi naptár akciót is folytatják a szervezők.

A magyar Kézműves Szövetség Tagjai tagjai több mint ötven ajándékot kínálnak fel karitatív célra, hogy segítsenek a rászorultaknak. A tárgyak a Hütte üvegfalán jelennek meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Minden nap kinyílik egy ablak, ahol a felajánlott ajándékok is láthatók, amelyekre mindennap licitálhatnak a segíteni és adakozni vágyók. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil vagy karitatív szervezetnek adják.