Álomszakma – Interjú Páll Adrienn sminkmesterrel

A New School of Makeup sminkakadémia alapítója, a MAC ex-senior atrtistja sminkelt a divatheteken Rómában és Milánóban, iskolája pedig elismert top szakembereket nevel ki. Kérdeztük a sminktrendekről, tanítványai sikerének titkairól és a ma végző sminkesek lehetőségeiről.

Miért ennyire fontos neked a szépítés?

Ha látnád, hogy egy ember szomjazik, és közben ott ül egy vízzel telt kulacs mellett, de nem tudja, hogy mi van benne, te nem segítenél neki? Egy jó sminkes látja a női arcban rejlő szépséget, akkor is, ha a tulajdonosa nem tudja azt megmutatni a világnak. Mi nők ma – a szelfik és a social media korában – mindennél jobban szomjazzuk a szépséget. Egyetlen példa, hogy mennyire nő az érdeklődés a jó sminkek elsajátítása után: a makeup tutorialok havi nézettsége 2010 októberében 100 millió volt, 2015 áprilisára ez már elérte a havi 1 milliárdot.

Elmondanád dióhéjban, mik a trendek a mai smink-világban?

Használjunk kevés terméket és érjük el velük a legszebb hatást. Érdemes választani: vagy a szem vagy a száj legyen hangsúlyos. Sok a naturális smink, legtöbbször highlight hatással. Nagy retro a tusvonal, persze újragondolva. Megfigyelhető még, hogy vagy a nagyon letisztult, vagy a nagyon látványos, már-már eltúlzott sminkek hódítanak manapság.

Itthon kik vevők a friss trendekre?

A divatorientált fiatalok nagyon nyitottak, és ha nem is a londoni mértékkel, de bevállalósak. Valamint azok a 30 felettiek, akik tudják, hogy a jó sminkkel kitolhatják, sőt – a méltósággal öregedés jegyében – mellőzhetik is a plasztikai beavatkozásokat.

A tanítványaiddal találkozunk több smink világmárka vezetői pozícióiban. Mi a titkotok?

Egy jó szakember sikereihez elengedhetetlen a profi hozzáállás, a szorgalom és az alázat. Ahogy az is, hogy megbízható alapokkal induljon el a szakmában. Nagy öröm és büszkeség a „gyerekeinket” a csúcson látni. Halász S. Alexet mostanában nevezték ki a Clinique vezető sminkesévé, Pohorelli Betti a magyar celebvilág jól ismert sminkese, Dobrovitz Szilvi pedig többek között a Z Világháború vagy a Szárnyas Fejvadász forgatásain dolgozott.

Az NSM oktatási anyagát és a technikai feltételeinket is 10 éve fejlesztjük folyamatosan, hogy valóban piacképes oktatást tudjunk adni. Full HD-s monitoron nagyítjuk a képet prezentáció közben. Saját videóanyagokat készítettünk minden témához, pl. a korszakos sminkek, az esküvői vagy a férfismink mélyebb megismertetéséhez. 4000 kelvines mesterséges napfényben dolgozunk, hogy a tanulási időszakban mindenki optimális körülmények között szokja meg a helyes színlátást. A tanfolyam elkezdése előtt pedig készségfelmérőt tartunk, így aki belekezd, tudhatja, hogy a képességei megvannak a profi sminkessé váláshoz.

blank

Kik keresik fel az iskolát?

A sminkiskolában 3 féle tanulói tábor figyelhető meg:

  • Az érettségizett és egyetemre váró, vagy járó, divatorientált szakmára vágyó sminkimádó fiatalok
  • A 30 feletti pályamódosítók, akik unják a multinacionális cégek kizsákmányoló tempóját és vágynak egy nőies, szépséggel foglalkozó új szakmára
  • Azok a hobbisták, akik tini koruk óta rajonganak a sminkekért és otthon komoly gyűjteményük van.

Milyen céllal keresik fel az iskoládat?

Sokan szeretnének a sminkelésből teljes, vagy részidős munkakörben profin foglalkozni. Ezek a nők vágynak a szépségre és mások megszépítésére. Nagy előny, hogy azonnali visszajelzésben van részük. Sokuk gyönyörűen fest, vagy rajzol. Vannak, akik már más szépségipari szakmát űznek (fodrász, kozmetikus, stylist) és bővíteni szeretnék a repertoárjukat. De vannak, akik teljesen más területekről érkeznek, (közgazdász, jogász, tanár), és ki akarják próbálni magukat a szépségiparban. A nők ezeken a szempontokon túl több lábon szeretnének állni, így biztosítva anyagi függetlenségüket.

blank

Hogyan lehet érvényesülni friss sminkes tudással itthon?

Az iskolában külön foglalkozunk az önmenedzselés témájával. Amit lehet, megtanítunk. Ezen kívül, amire szükség van: tehetség, szorgalom, emberi hozzáállás, életrevalóság és extrovertált alkat. Mint a legtöbb munkakörben, itt is ezek a karakterek lesznek igazán sikeresek. Munkalehetőség bőven van. Filmforgatások, TV-s munkák, fotózások, divatanyagok. A sminkes cégek folyamatosan keresik a megbízható szakembereket. A kitartás és az alázat az a fűszer, ami ebben a szakmában (is) a kvintesszenciája a sikernek.

Kiknek ajánlod a sminkes szakmát?

A nyáron készült egy dokumentumfilm a legtehetségesebb saját tanítványaimból válogatott 7 fős senior teamünkkel. Ebben az egyik körkérdés arról szólt, hogy meséljük el a legmeghatározóbb sminkes élményünket. Végtelenül megható volt hallgatni, ahogy a lányok – szinte kivétel nélkül – könnyes szemekkel meséltek olyan történeteket, ahol sikerült kihozniuk megbízóikból életük legszebbjét. Ahogy középkorú, fiatal és idős nők ölelték át őket örömükben, mondva „Sosem gondoltam, hogy ennyire szép is lehetek.”

Én azoknak ajánlom a sminkes szakmát, akiket egy ilyen élmény boldogsággal tölt el, és ezért hajlandóak kilépni a komfortzónájukból.

A mi szakmánk álomszakma. Az ember álmában sem gondolná, mennyi tudás, empátia, finomság, kitartás és gyakorlás kell ahhoz, hogy ezen a szinten űzhessük. De az alkotás öröme, és a boldogság, amit a mi ecsetünk vásznán – a nők arcán – láthatunk, no azért nagyon megéri.