A hét örömhíre: hétvégén egy órával többet alhatunk

Ugye nem felejtetted el, hogy hétvégén óraátállítás lesz?

Mivel már jócskán benne taposunk az őszben, itt az ideje átállítani az órákat a téli időszámításra. Ahogy minden évben, úgy most is október legutolsó hétvégéjén kell az órák mutatóit egy órával hátrább tekerni: vasárnap hajnali 3-kor kell áttekernünk a vekkerünket hajnali 2-re, vagyis hurrá, egy órával többet alhatunk!

Az órákat legelőször az első és második világháború idején állították át. 1916-ban a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia tett így, hogy spóroljanak a mesterséges világítás költségein (és több maradjon a háborús kiadásokra.) Ezt követően az antant-hatalmak (Anglia és az USA) is gyorsan átállította az óráit, majd a háború végeztével mindenki elfeledkezett az őszi óraátállításról.

A második világháborúban ismét visszatekerték az órák mutatóit. A nyári és téli időszámítás egységesítéséig egészen 1996-ig kellett várni, ekkor az Európai Unió fektette le a szabályait, majd 2001-ben minden tagországa számára kötelezővé tette.

Legközelebb március utolsó hétvégéjén kell az óráinkhoz nyúlni: akkor egy órával előrébb kell majd tekernünk.

Addig is, ünnepeljük meg, hogy hétvégén egy órával többet alhatunk Madonna számával, mely szerint az idő borzalmasan lassan telik.