Halloween számokban – minden, amit tudni kell az év legfélelmetesebb ünnepéről

Halloween éjszakáját sokan amerikai ünnepnek tekintik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már szinte az egész világot meghódította.

De honnan is ered halloween ünnepe és milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?

Halloween ünnepe egészen az ókori időkig nyúlik vissza. Az angolszász ünnep őse a pogány kelta borszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a Samhain volt. Ekkor ünnepelték a hideg évszak beköszöntét, illetve hagyományuk szerint ez volt a holt lelkek vándorlásának ideje is, amikor különböző szertartásokkal és imákkal könnyítették meg az elhunytak útját a túlvilágra.

A kelta területek római megszállásának idején a samhain több római ünneppel is összemosódott (többek közt a halottak emléknapjával és a gyümölcsök ünnepével). A hívek szerint október utolsó napjának estéjén a legvékonyabb a holtakat és élőket elválasztó választóvonal, ezen a napon a holtak lelkei útra kelnek, és megpróbálnak visszatérni az élők közé.

A hagyományos tűzgyújtás és jelmezek azt szolgálják, hogy az emberek megtévesszék a bolyongó szellemeket, így védve meg magukat és otthonukat. Ma már viszont kevesen ismerik a Mindenszentek napjához kapcsolódó magyar népszokásokat, pedig egykor ez volt a bíróválasztás, a tanácsújítás, vagy az új cselédek felfogadásának napja is. Sokan már ekkor, a halottak napja előestéjén kimentek a temetőkbe gyertyát gyújtani szeretteik sírjainál.

Egyes magyar településeken ekkor böjtöltek, más falvakban a szegények számára sütöttek kenyeret, hogy azok könyörögjenek az adományozók halottaiért. A legenda szerint a halottak ilyenkor a hozzátartozók házainál figyelnek, és ha azt látják, hogy élő rokonaik nem adnak a szegényeknek adományt, sírva menekülnek el onnan. Az elmúlt években Magyarországon leginkább az egyetemisták és a gyerekek körében lett egyre népszerűbb az angolszász Halloween játékos hangulata.  A Shopalike több érdekességet is összegyűjtött a különleges ünnepről.

10 dolog, amit nem tudtál a halloweenról:

Ha nem akarsz lemaradni az év legőrültebb halloweeni bulijáról, akkor október 31-én a FUNZINE IT buliján a helyed, a Fogasban.