7 dolog, amit nem tudtál a bohócokról

Bár sokan félnek a bohócoktól (ami Stephen King Az című könyvének filmes feldolgozása után érthető is), a színesre pingált arcú alakok elsődleges feladata a szórakoztatás, az emberek megnevettetése volna. Összegyűjtöttünk 7 érdekességet róluk, melyeket eddig biztosan nem tudtál.

1.

Bár már az ókori rómaiak is ismerték a cirkuszt, a modernkori változatát az angoloknak, pontosabban Philip Astley-nek köszönhetjük, aki 1768-ban egy lovas mutatványos show-t tartott Londonban.

2.

A bohócokat a XIX. században gyakran Joey-nak hívták, az akkoriban tevékenykedő híres pantomimművész, Joseph Grimaldi után. Ő volt az első bohóc, aki fehérre festette az arcát és nagy, mosolygós szájat rajzolt magának, piros orral.

3.

Amerikában még nemzeti bohóc napot is tartanak, mióta 1971-ben Richard Nixon elnök bevezette a szokást. A vidám figurát azóta is augusztus első hetében ünneplik.

4.

Az orvosi bohócokat az 1970-es évektől alkalmazták, Patch Adams javaslatára. Az amerikai férfi nemcsak orvos, de bohóc is volt.

5.

A történelem első feljegyzett véreskezű bohóca Jean-Gaspard Deburau volt, aki 1836-ban annyira ideges lett, mikor őt és a feleségét verbálisan inzultálták, hogy sétapálcájával halálra verte a fiatal fiút, aki rajtuk köszörülte a nyelvét.

6.

Időszámításunk előtt 300-ban, a kínai császár, Csin Si Huang-ti át akarta festetni a kínai nagy falat tojáshéj színűre. A meredek ötletről egyetlen tanácsadója sem tudta lebeszélni, csak az udvari bohóca volt képes jobb belátásra bírni.

7.

Stephen King Az című könyvének filmes feldolgozásában (mely az idei év legnagyobb bevételét hozó horrorfilmje lett), a bohócot a skandináv Bill Skarsgård alakítja, ám a színésznek sok jelöltet kellett legyőznie. Még az Oscar-díjas színésznő, Tilda Swinton neve is szóba került a szerep kapcsán.

Ha úgy érzed, téged egyetlen bohóc sem tudna halálra rémíteni, gyere el a Funzine  Halloween partyjára, ahol életed legfélelmetesebb bohócával és legőrültebb bulijával találkozhatsz!