7 izgalmas tény Ennio Morricone karrierjéről

Ennio Morricone október 18-án lép fel a  Papp László Budapest Sportarénában, Maestro a 60 Years of Music World nevű turnéjával. Az Oscar-, Grammy -, és Golden Globe díjas zenész élete és karrierje tele van meglepő fordulatokkal, melyek közül 7 érdekes tényt össze is gyűjtöttünk nektek. 

Pályája elején, az ’50-es években egy jazzbandában trombitált, ezután egy lemezkiadó cégnél dolgozott, és csak ezután szippantotta magába a filmzeneírás világa.

Nemzetközi hírnévre 1960 és 1975 között tett szert, az akkor fénykorukat élő western filmekhez írt zenéi miatt.

A Jó, a Rossz és a Csúf című 1966-os film zenéjét minden idők legmeghatározóbb filmzenéi között tartják számon, ezt bizonyítja, hogy a Grammy Hall of Fame-ben is kiállították. A filmzene CD-je a 4. helyig jutott a Billboard listáján.

A Volt egyszer egy Vadnyugat filmzenéjének CD-jéből világszerte több mint 10 millió darabot adtak el, ezzel a világ egyik legsikeresebb instrumentális zenei albumává vált.

A sportvilág sem idegen tőle: 1978-ban még a FIFA-nak is ő komponálta a zenéjét.

Yo-Yo Ma Plays című CD-je 105 hetet töltött a Billboard komolyzenei toplistáján, 2004-ben érte el a legjobb helyezését, vagyis a dobogó harmadik helyét.

Eddigi munkássága során több mint 500 zeneművet írt filmek vagy sorozatok számára, mely filmek közül 70 díjat is nyert. És ez még csak a kezdet: egyéb megrendelésekre, kedvtelésből további 1000 darabot komponált.

Jegyeket itt tudsz venni.