3 kihagyhatatlan program a 3 napos Újbuda Jazz Fesztiválról

Amint vége a nyárnak, és a XI. kerület ismét a dolgos mindennapok ritmusában lüktet, egy párhuzamos szólam igyekszik elnyomni a város zaját. Az A38 és a MU Színház együttesen nyomja a taktust az idén 13-ra megrendezett Újbudai Jazz Fesztivál alapjaként, szeptember 29 és október 1. között. Íme 3 izgalmas program, amit érdemes felkeresned a fesztiválon.

Szelevényi – Porteleki Duó

A két muzsikus 2015. december végén találkozott először. Ez fontos dátummá vált, a koncert felvételéből lemez is készül. A széles hangszerparkot használó, nagy íveket bejáró duó, azóta hosszabb zenei utazásba kezdett. Sodró erejű koncertjeik legfontosabb eleme valamiféle megkerülhetetlen jelenlét, valamint a rögtönzés azon kreatív ereje, amely képes összekapcsolni minket rég elfeledett gyermeki énünkkel.

Szelevényi Ákos pályafutása során a magyar népzenei hagyományok mellett a klasszikus és az alternatív zenéből is merít inspirációt, de egyre inkább a teljes zenei szabadságig ívelő improvizatív jazz felé fordul. 2003 óta szorosan együttműködik Nagy József (Josef Nadj) koreográfussal, zeneszerzőként és előadóművészként vesz részt táncdarabok, színházi projektek létrehozásában.

Porteleki Áron 8 éves korában kezdett hegedülni, majd a három húros brácsára váltott. Vonzotta a különféle népi ütős hangszerek világa is, és egyidejűleg jazz-dob órákra járt Geröly Tamáshoz, aki később is fontos mestere maradt. Az elmúlt 10 évben számos zenekar tagjaként megfordult itthon és külföldön, a szabadzenei formációktól a világzenén át a pop-rockig. Zenei gondolkodásmódját alapvetően jellemzi a stílusok és műfajok nélküli szabad kreativitás, valamint alapvető alkotó erőnek tartja a népzenékből megismert rögtönzés gyakorlatát.

fotó: Nagy Attila

LDP Trió

Leimgruber és Jacques Demierre tavaly már megfordult a MU Színházban. Most a szabad improvizációs zene egyik legnagyobb klasszikusa, a 82 éves (!) legenda, Barre Phillips érkezik velük, hogy egy különleges trió koncert után másnap zenészeknek és táncosoknak szóló exkluzív workshopot is tartson, a fesztivál zárónapján pedig két kiváló magyar muzsikussal, ifjabb Kurtág Györggyel és Gőz Lászlóval lépjen színpadra. Fantasztikusan gazdag dinamikák, a zenei hang létrehozásának fizikai aktivitása áll a trió muzsikájának középpontjában. Egészen egyedi kaland ez az elmosott határok, zajok, zörejek, harmóniák birodalmában.

Urs Leimgruber svájci születésű szaxofonos évtizedek óta a kortárs improvizáció, a jazz és az új zene területén működik. A hetvenes években az OM Electricjazz-Freemusic csoport egyik alapítója volt.

Jacques Demierre svájci zongoraművész, zeneszerző, performer.  Érdeklődési területe a rögtönzött zene, a kortárs zene, a hangköltészet és hang-installáció. Kompozícióival a hang érzékelésének folyamatát, a hangok térbeli viszonyait kutatja.

Barre Phillips amerikai zeneszerző, nagybőgős. 1934-ben született San Franciscóban, 1972 óta Dél-Franciaországban él. Számos filmhez és színdarabhoz írt zenét, komponált Carolyn Carlson koreográfus és a Párizsi Opera balettje számára is. Ugyanakkor egyik legjelentősebb és rendkívül aktív szereplője a jazz és kortárs improvizatív zenei szcénának. Tapasztalata sokféle zenei stílusra terjed ki, Coleman Hawkinstől Derek Bailey-ig.

JazzaJ Műhely – Szabad improvizáció zenészeknek és táncosoknak

Barre Phillips és triója két év után újra mesterkurzust tart Budapesten. Zenészek mellett táncosokat is várnak a három órás szeánszra, mely a nagyközönség előtt is nyitott. Az instant kompozíciók kényes kérdéseit három különböző megközelítésből feszegeti az intenzív, gyakorlati workshop.

Barre Phillips – „Szabad rögtönzés és ritmus – A kezdet a vég”

Jacques Demierre – „Hagyd a másikat azt játszani, amit akar“

Urs Leimgruber – „Szabad improvizáció – Mintha először játszanál“

További részletek és regisztráció: jazzzzzzzaj@gmail.com és a JAZZAJ Facebook-oldalán.