Bor, mámor, Budapest: A legjobb helyek, ahol élvezheted az isteni nedűt

A magyar föld szülöttjeinek vérében bor folyik: nem tudunk, és nem is akarunk bor nélkül élni. Az őszi szüret közeledtével, íme boros összeállításunk, rajta 6+1 kivételes hellyel, ahol megéri megízlelni az isteni nedűt.

Apropó

A mindig nyüzsgő Király utcában található Apropó izgalmas színfoltja a magyarországi borbár felhozatalnak. A rusztikus stílusú bárban a kevésbé ismert pincészetek borait népszerűsítik, amik mellett magyar és nemzetközi tapasokat is élvezhetnek a vendégek – ilyen például a kacsa „hurka” céklával és birsalmával. Egyedi kínálatukban találni egri, villányi, pannonhalmi, tokaji és szekszárdi borokat is, de kóstolhatunk náluk olasz borokat és francia pezsgőt is. A hab a tortán pedig, hogy az Apropó hatalmas ablakaiból tökéletes kilátás nyílik Budapest egyik leghangulatosabb utcájára.

BIOdeVEGA Vegetáriánus Étterem és Kávézó

Pár lépésre a Kossuth Lajos tértől bújik meg a vegetáriánusok törzshelye, a Biodevega, amely organikus alapanyagokból készült, glutén-, laktóz- és adalékanyagmentes ételeket kínál. A vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételek mellé kiváló minőségű kávékat, házi szörpöket, friss dzsúszokat, kézműves söröket, és ami a legjobb, organikus borokat is fogyaszthatunk. A Báthory utcában még a vegán vagy paleo étrendet követők is kedvükre válogathatnak a finom sütemények és fagylaltok között.

Doblo Borbár

A Doblo 10 éve nyitotta ki kapuit a pesti zsidónegyedben, akkoriban még borszaküzletként üzemelt, majd Magyarország egyik első borbárjává fejlődött. Sikere azóta is töretlen. Ennek oka többrétű, de a kivételes odafigyelés a vendégekre, a családi hangulat, a barátságos személyzet, kitűnő bor- és pálinkakóstolóik és az élő zenei koncertek egyaránt sokat nyomnak a latba. Borlapjukon szerepelnek a legnépszerűbb magyar borászatok termékei, ahogy bioborok és olyan pincészetek nedűi is, amiket kevésbé ismerünk, de megéri kipróbálnunk. A kiváló italok mellett, a Doblo finom falatokat is kínál, mint például a Caprese Deluxe tál, benne bivaly mozzarellával, mini parenyicával, Balkán lepénnyel és vecsési savanyúsággal.

Etyeki Kúria Borgazdaság

Az Etyeki Kúria Borgazdaság 32 hektáron elterülő szőlőjével az etyeki borvidék legmodernebb borászata, amely díjnyertes Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir borokat termel. Az ezen a területen végzett szőlőművelés a római időkig vezethető vissza, míg Etyek legrégebbi borospincéje Habsburg József főherceg parancsára épült. Az Etyeki Kúria nem szimplán borbolt, rendeznek itt szakmai és családi programokat is, amelyeken főként a modern borkészítési technikák ismertetésére fókuszálnak. Ha eltöltenél egy napot a békés vidéken, távol a nagyváros zajától, olyan helyen, ahol még kiváló borok és hangulat is fogad, irány az Etyeki Kúria!

LEXO Bistro

Kivételesen finom halételek, növényalapú ételkreációk a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára, helyi kézműves sörök és egyedi magyar borok széles kínálata jellemzi az Oktogon-közeli belvárosi gyöngyszemet, a LEXOt. A LEXO magasra rakja a lécet, ami a minőséget illeti: háromfogásos vacsorájukon megannyi ízt ismerhetünk meg, ami mellé szeptemberben megújuló borkínálatukról szemezgethetünk. Kulináris élvezetekért látogass el a LEXOba, ahol a nyár soha nem ér véget.

Stelázsi Kávézó, Étterem és Borbár

Egyedi borestek, magyar ételek, borbolt és borászok, sommelier-ék, pohárnokok interaktív előadása vár a Nagyszombat utca és Lajos utca sarkán található Stelázsiban, ahol az á la carte-ra, a napi menüre és a boreseményekre egyaránt hangsúlyt fektetnek. Utóbbi a város egyik kiválóbb boros rendezvényei közé tartozik: BORvacsorájukon a háromszoros sommelier-bajnok Kovács Antal prezentálja az étel-bor párosításokat, míg a minden hónapban megrendezésre kerülő BORcsütörtökön az ország legjobb borászatai mutatják be termékeiket, amiket Papp Balázs isteni ételei és Almási Ádám pohárnok üdvözlő szavai kísérnek. Ebben a hónapban is megéri betérni a Stelázsiba, hiszen megismerhetjük Kúcs Gyula borászatát.

SzalonSpicc

Buda első borbárja 2012-ben nyitott, és azóta is hatalmas népszerűségnek örvend. A Lövőház utcai SzalonSpicc fiatalos atmoszférával és minőségi italokkal várja a pezsgő és a bor szerelmeseit. A magyar termékek mellett, kínálnak francia, chilei, és új-zélandi borokat, pezsgőket és habzó borokat is, amiket szaftos hamburgerek, friss saláták és különböző wrapek tesznek teljessé. Kényelmes teraszuk tökéletes helyszínül szolgál egy őszi baráti összejövetelhez.

+1 Szüreti Fesztivál

A 18. kerületi Kossuth Lajos téren megrendezésre kerülő Szüreti Fesztivál október 14-15-én várja a látogatókat elismert borászatok , pálinkaházak, sörfőzdék és egyéb gasztronómiai remekek pavilonjaival. A falusi fesztiválhangulatért többek között a traktorok, szénabálák és szekerek felelnek majd, de ahogy az lenni szokott, lesznek persze kézműves sátrak, élő zenei koncertek és népművészeti workshopok is. Taposs szőlőn, készíts mustot és érezd jól magad! Az októberi Funzine magazinban még több infót találsz a fesztiválról.