Őszi szilvás édesség vaníliapudinggal

A nyár vége egy kicsit mindig szomorú – legalábbis nekem biztosan, hiszen ez a legkedvesebb évszakom. Kárpótlásként viszont ilyenkor érkeznek a piacra a lédús szilvák, amiket megfőzhettek lekvárnak, tehetitek gombócba, húsok mellé chutney-nak és nem utolsósorban készíthettek belőle házi tésztás raviolit.

Hozzávalók (4 kis adaghoz) 

A tésztához:

20 dkg liszt

2 „L”-es méretű tojás

1 csipet só

A töltelékhez:

35 dkg szilva

2 cm friss gyömbér

cukor ízlés szerint

fél kávéskanál őrölt fahéj

A tálaláshoz:

3-3,5 dl tej

1/3 zacskó vaníliás pudingpor

2 evőkanál cukor

1 zacskó vaníliás cukor

2 evőkanál mascarpone

őrölt fahéj

Elkészítés

#1 A lisztet deszkára szórjuk, közepében mélyedést alakítunk ki, ebbe ütjük bele a tojásokat. Adunk hozzá egy kevés sót, majd fokozatosan fényes felületű, kemény tésztát gyúrunk. Folpakba csomagoljuk, 20 percre hűtőbe tesszük.

#2 Közben elkészítjük a tölteléket. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk, majd éppen egy ujjnyi vízzel feltesszük főni. Ízesítjük a lereszelt gyömbérrel, egy kevés cukorral és a fahéjjal. Puhára, sűrűre főzzük. A kész gyümölcsraguból a felesleges nedvességet szűrőn át kinyomkodjuk, majd megvárjuk, hogy minimum langyosra hűljön.

#3 A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd átengedjük a tésztanyújtó gép minden állásán a legvastagabbtól a legvékonyabb felé haladva. A kinyújtott tésztadarab(ok) felére egymástól egyenlő távolságban teáskanálnyi adagokat teszünk a töltelékből. A töltelék körüli tésztarészt beecseteljük egy kevés vízzel, majd rátesszük a tésztadarab(ok) másik felét. Közben a töltelék mellett ujjainkkal lenyomkodjuk, így kipréselhetjük a felesleges levegőt. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk mindet, majd bő, lobogó vízben kifőzzük a raviolikat.

#4 A „megúszós” vaníliamártáshoz egy kevés tejben simára keverjük a pudingport. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzácsorgatjuk a pudingos tejet, illetve beleszórjuk a kétféle cukrot. Pár perc alatt összefőzzük, ha túl sűrű, még kevés tejjel hígíthatjuk. Mikor elkészült, habverővel belekeverjük a mascarponét is.

#5 A kifőtt raviolikat egy kevés mártással meglocsolva, őrölt fahéjjal meghintve tálaljuk.

Az Ízesélet gasztrobloggerének, Csigó Zitának a receptje. További receptek: izeselet.hu