Budapest titkai – A VI. kerület

A Deák Ferenc tértől Bulcsú utcáig nyúló VI. kerületben minden megtalálható, amit Pestben szeretünk. A belváros pörgése, érdekes múlttal rendelkező, kissé romos házak, eldugott parkok, kellemes teraszos helyek, pesti művészek designboltjai és éttermek tucatjai találhatóak itt. Ismerd meg a VI. kerület történetét és legjobb helyeit.

A VI. kerület a köztudatban leginkább Terézváros néven él. Az elnevezés már a 18. században ráragadt a környékre, így emlékeztek meg Mária Terézia magyar királynő 1751-es pesti látogatásáról. A Király utca és Teréz körút közé eső terület Pesti egyik legpörgősebb, legbulisabb része, ahol egymást érik a teraszos helyek és éttermek, nem csoda, hogy lépten-nyomon turistákba lehet bukni.

A 18. század végéig a kerület nagy része lakatlan, mocsaras terület volt (főként a mai Városligetnél), melyet csak az 1700-as évek végén kezdtek el lecsapolni.Persze a fejlődés szele sem kerülhette el a környéket. Miután Pest kihízta a régi városfalait, a mai VI. került irányába telepedtek le a lakosok, kereskedők, sőt, iparosok. 1738-ban Valero Tamás itt alapította város első iparát, mely selyemgyártással foglalkozott.

A kerület életében a következő nagyobb változást a nagykörút építésének megkezdése volt, 1871-ben. A VI. kerületben (és a város egészében) ekkor leginkább homokutak voltak, melyek rossz időben, esőzések után gyakran járhatatlanná váltak. A nagykörút építése nemcsak abból a tekintetből volt jelentős, hogy végre egy jó minőségű, kövezett utat építettek, hanem azért is, mert hatalmas építkezési lázat indított el a beruházás: ekkor épületek a körutat szegélyező bérpaloták is. Időben nagyjából ekkorra tehető a mai Andrássy sugárút felújítása, illetve kibővítése is, melyet az eredetit tervek szerint sokkal grandiózusabbra szántak. Mindkét beruházást nagyban befolyásolták a városvezetés anyagi nehézségei, melyek miatt az előre becsültnél sokkal tovább húzódtak el a fejlesztések.

Pest és Buda 1873-as egyesítésekor Terézváros a főváros legnépesebb területe volt: több mint 70.000 ember lakott itt. A VI. kerület büszkélkedhet a város első villamosvonalával is: 1887-ben döcögött el az első (zöld színű) villamos a Nyugati pályaudvar és a Király utca között.

5 hely, amit ki kell próbálnod a VI. kerületben

Kozmosz Vegán Étterem

A Oktogontól két percre található Kozmosz Vegán Étterem kizárólag növényi alapú ételeket kínál – ilyen például mennyei vegaburgerük vagy a méltán híres nagymama rakott palacsintája. Vannak emellett glutén- és szójamentes fogások, illetve vegán üdítők és alkoholos italok is. A tulajdonosok nem titkolt szándéka, hogy bebizonyítsák a világnak, a vegán étrendet követők semmi jóból nem maradnak ki: ízletes ételeket esznek, ráadásul még egészségtudatosak is.

Ape Regina

Az Ape Regina nem egy tipikus olasz étterem. Leginkább azért, mert „all you can eat” elven működik a hely, továbbá azért sem, mert az itteni tésztaételek túlmutatnak a tipikus, már-már unásig ismert olasz ételeknél. A látványkonyhában végig követheted a folyamatot, ahogy a friss hozzávalókból valami egészen fantasztikus dolog születik. Szerencsére desszertek tekintetében sem mond csődöt az Ape: fantasztikus édességeik vannak!

Meatology

Lassú kaja gyorsan? Erről szólna a Bajcsy-Zsilinszky utcán lévő  Meatology. A hely lelke a két tulaj, a testvérpár Peti és Tibi, akik megjárták már Kanadát, Angliát, Debrecent, hogy minden helyről hozzanak valami apró praktikát, amit a Meatologyban elénk rakott tányéron köszön vissza. Mondjuk, ha vega vagy, nem biztos, hogy ez a te helyed, ellenben minden más eshetőségben jó választás az étterem.

Fittnass

A Fittnass Cukormentes Cukrászda missziója, hogy süteményekkel lássa el a cukorbetegeket, az ételallergiásokat, a tudatosan élőket és persze mindenkit, aki nyitott az újdonságokra. Számtalan cukor-, glutén-, tej- és tojásmentes finomság, illetve paleo torták, sütemények és fagylaltok közül lehet válogatni a Zichy Jenő 43. szám alatt fellelhető cukrászdában. Emellett diabetikus üdítőket is kapni a Fittnassban, míg kávénkat ötféle alternatív tejjel kérhetjük. Sőt, ha azt tervezed, hogy egészséges süteménnyel lepnéd meg a barátaidat, a hozzávalóit is beszerezheted náluk!

Korhely Faloda és Daloda

A közös étkezés az összetartozás, a barátság, a szerelem misztériuma, vallja a Korhely Faloda és Daloda séfje. És igaza is van: az éttermet barátiddal, a szerelmeddel, de akár még az üzleti partnereddel is felkeresheted. A magyaros ízvilágú étteremben jól teszed, ha a  kiadós adagok mellé egy nagyfröccsöt is rendelsz, a Korhely borlapja ugyanis eléggé ott van a toppon. A napi menüjüket is érdemes kipróbálnod, főleg, hogy még a háromfogásos változatot is megúszod 2000 forintból.

Taj Mahal Restaurant

Mi mindig nyitottak vagyunk az indiai gasztronómiára, de ha tőled esetleg kissé távol állnának a keleties ízek, a Taj Mahal Restaurant a legjobb hely, ahol megkedveltetheted magaddal ezt a konyhát. A hozzávalók mindig frissek, a receptek autentikusak, a kiszolgálás gyors, a pincérek pedig kedvesek. Itt semmi okunk nem lehet a panaszra.