Mennyei őszibarackos-túrós pite recept

Néha még azokra is rátörhet a sütési kedv, akik egyébként nem tartják magukat konyhazseninek. Ha igazán finomat szeretnél enni, de nem akarsz nehéz receptekkel kísérletezni, egyszóval biztosra akarsz menni, ajánljuk a őszibarackos-túrós pite receptjét, amivel garantált a siker. 

Erre a pitére igazán nem lehet mondani, hogy kevés benne a töltelék. Roskadásig van rakva minden jóval: finom túrókrém és édes őszibarack váltakozik benne. Belül krémes és puha, a tetején pedig ropog a zabos morzsa. Tökéletes süti a délutáni kávé mellé!

Hozzávalók (egy 25 cm átmérőjű, kivehető aljú formához):

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg zabpehely

A töltelékhez:

  • 40 dkg félzsíros túró
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál édes morzsa
  • 60 dkg őszibarack
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2-3 evőkanál zabpehely

Elkészítés:

  1. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojásokat, a sót és a zabpelyhet. Összegyúrjuk, kettéosztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. Megszurkáljuk villával. A felesleget levágjuk, a tészta másik részéhez gyúrjuk, ezt mélyhűtőbe tesszük 10-15 percre.
  2. A pitetésztára sütőpapírt teszünk, erre sütőbabot szórunk, majd a tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet vakon sütjük.
  3. Közben a töltelékhez a túrót áttörjük, kikeverjük a tojásokkal, a tejföllel és a kétféle cukorral. Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a babot és a papírt, majd megszórjuk édes morzsával, és rákanalazzuk a túrókrémet. Újabb 10 percre sütőbe tesszük, ezalatt a túrókrém széle kérget kap.
  4. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, összekeverjük a keményítővel. Az elősütött túrókrémre tesszük (nem baj, ha belesüllyed), majd ráreszeljük a maradék, fagyasztott tésztát. Megszórjuk zabpehellyel, és további 30-35 perc alatt átsütjük. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, ezután szeleteljük fel.

A receptért köszönet Csigó Zita bloggernek. További recepteket az Ízes Élet honlapján találsz.