Egy hónap múlva kezdődik a 20. Zsidó Kulturális Fesztivál

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége legnagyobb taghitközsége, a Budapesti Zsidó Hitközség idén szeptemberben rendezi meg – immár huszadjára – a Zsidó Kulturális Fesztivált. A többnapos kulturális eseményen megismerheted a magyar zsidóság sokszínűségét, eredetiséget, humorát, jókedvét és önfeledt szórakozást, katartikus pillanatokat élhetsz át, ígéri Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A Frankel Leó úti zsinagóga, az Óbudai Társaskör, a Dohány utcai Zsinagóga és a Bethlen téri zsinagóga is színhelyéül szolgál a rangos eseménynek.

Ízelítő a fesztivál programjából

Dohány utcai Zsinagóga

Szeptember 3. vasárnap, 20:00 óra

Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár koncert

A Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár a „10 év 10 különleges koncert” című jubileumi koncertsorozat keretében áll együtt színpadra a fesztivál keretein belül. A két zenekar régóta nagy tisztelettel figyeli egymás munkáját, s most jött el az alkalom, hogy egy estén közösen is fellépjenek. A Budapest Klezmer Band virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek. A Budapest Bár az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezi újra, ám a klezmer műfaja sem idegen számukra, hiszen 2015-ben Klezmer címmel albumot is készítettek. Ezen az estén jobbára „budapest báros” dalokat fognak külön muzsikálni, Behumi Dóri, Keleti András és Kiss Tibor énekesekkel kiegészülve, de közös meglepetéssel is készülnek.

Dohány utcai Zsinagóga

  1. szeptember 4. hétfő, 20.00 óra

Koncz Zsuzsa koncert

Koncz Zsuzsa páratlan pályafutása a bizonyíték arra, hogy a popzenében is lehetséges igazi értékeket felszínre hozni, azokhoz következetesen ragaszkodni, és elveinket mindig szem előtt tartva, egy óriási életművet létre hozni. Dalai bármikor születtek is, érvényesen szólnak a mához. Ezt bizonyítják elsöprő hangulatú, telt házas koncertjei, amelyeken keresztül folyamatos, eleven kapcsolatot tart fent közönségével. Szakmai útját komoly kitüntetések szegélyezik, mint pl.: a Kossuth-díj vagy a francia Becsületrend. Kivételes karrierje újabb állomásaként lép fel zenekarával a fesztiválon.

Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

Szeptember 7. csütörtök, 19:00 óra

Örömünnep – Klezmerész együttes koncert

A 13 éves Klezmerész együttes a zsidó folklór tradicionális klezmer zenéjének képviselője. A klezmer zene a zsidó dallamokkal vegyíti a befogadó népek zenéit, ezért igen sokszínű. A zsidó élet mindennapjaiban és ünnepeiben gyökerező témái hol vidámak, hol szomorúak, de a szomorúságba mindig keveredik némi remény és a vidám dalokban is van egy kis keserűség. A Klezmerész a hagyományokat követi mind a hangszerelésben (hiszen a vezető hangszerek a hegedű és a klarinét, amelyekhez gitár, bőgő és dob csatlakozik), mind a műsorok változatos összeállításában. Repertoárjukban jiddis, héber, ladino nyelvű dalok, hangszeres darabok szerepelnek, de az ismert és népszerű zsidó dalok mellett – azok népszerűsítése okán – helyet kapnak kevésbé ismert művek is. Specialitásuk a kétszólamú ének két énekesnőnkkel, amely egyedülállóvá teszi a zenekart a magyarországi klezmer együttesek körében. Számos hazai és külföldi fellépéseik közül kiemelkedik, hogy 2014-ben és 2015-ben részt vettek a világ egyik legautentikusabb klezmer fesztiválján, az izraeli Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon. Törzsközönségük már tudja, hogy egy Klezmerész-koncert igazi örömünnep, amelynek során a közönség együtt énekel és táncol a zenészekkel, vagyis együtt él a zenével. Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon számos új számmal lepik meg hallgatóikat.

A Zsidó Kulturális Fesztivál teljes programját ITT olvashatod el, jegyeket pedig ITT vásárolhatsz.